Boerderij: 'Eierhandel moet internationaliseren om krimp te voorkomen'

02-12-2013
Renkum – De Nederlandse eiersector moet de komende jaren internationaliseren om een verdere krimp te voorkomen. De export van Nederlandse eieren naar Duitsland neemt af, terwijl de binnenlandse consumptie slechts beperkt stijgt.
Foto:ANP

Dat zei pluimveespecialist Nan-Dirk Mulder van Rabobank vrijdag op de algemene ledenvergadering van de Algemene Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren.

Mulder schetst voor de komende jaren twee scenario's voor de Duitse eiermarkt. In het eerste scenario is er geen groei meer van de Duitse leghennenstapel. Alleen de productiviteit van de Duitse leghennen stijgt wel met 2,5 ei per leghenplaats per jaar. Met dat scenario stijgt de Duitse zelfvoorzieningsgraad van 71 naar 74 procent. Duitsland hoeft daardoor 400 miljoen eieren per jaar minder te importeren. Aangezien Nederland 75 procent van de totale Duitse importbehoefte voor zijn rekening neemt, zou ons land 300 miljoen eieren per jaar minder kunnen exporteren naar Duitsland. Met een stijging van de binnenlandse consumptie met 200 miljoen eieren, zouden Nederlandse leghennenhouders 100 miljoen eieren per jaar minder moeten produceren. Dat betekent een krimp van de Nederlandse leghennenstapel met 1 procent ofwel 300.000 stuks. "Dat is het meest positieve, maar ook het minst waarschijnlijke scenario", zegt Mulder.

Een meer realistisch scenario is een stijging van de Duitse leghennenstapel met 1 procent in de komende jaren volgens de Rabobank-specialist. Dan stijgt de Duitse zelfvoorzieningsgraad naar 78 procent en kan Duitsland zijn eierimport met 1,4 miljard stuks per jaar verminderen. Nederland levert daarvan 1,2 miljard stuks. Met de stijging van de Nederlandse consumptie van 200 miljoen stuks, moet de Nederlandse productie dalen met 1 miljard stuks per jaar. Dat betekent een daling met de leghennenstapel met 10 procent ofwel bijna 3 miljoen leghennen.

Om een forse krimp te voorkomen moet de Nederlandse eiersector in Duitsland eieren gaan produceren en daarmee een directe toegang krijgen tot de Duitse retail. "Zodoende kan Nederland in het Duitsland toegang krijgen tot het premiumsegment met Duitse eieren. Met binnenlandse eieren kan Nederland het basissegment in Duitsland bedienen", legt Mulder uit.

Naast de afzet in Duitsland zijn uitbreidingen op de Engelse en Belgische exportmarkten komende jaren ook interessant voor de Nederlandse eiersector volgens Mulder.

Om de binnenlandse consumptie te stimuleren introduceerde de Nederlandse eiersector de 'Ei love You'-campagne. Door die campagne zijn steeds meer consumenten ervan overtuigd dat zij gerust elke dag een ei kunnen eten. Dat blijkt uit onderzoek van bureau GfK. "Veel consumenten weten door de campagne dat eieren passen in een gevarieerd en gezond voedingspatroon en dat het geen effect heeft op het cholesterolgehalte in hun bloed", zegt Robert Wetterauw van GfK.

Het is de vraag hoe de campagne verder gaat, omdat het Productschap Pluimvee en Eieren volgend jaar verdwijnt. Verplichte heffingen voor de campagne verdwijnen daarmee ook. Vrijwillige bijdragen zullen de campagne in de benen moeten houden.

door Derk Klein Kranenberg

 

 
 

Inloggen op de ledenportal