AgriHolland: WTO bereikt akkoord over douaneafhandeling

07-12-2013

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft op Bali een akkoord bereikt over de wereldwijde douaneafhandeling. Het is de eerste keer in het bestaan van de WTO dat alle 159 deelnemende landen instemmen met een akkoord. De WTO werd in 1995 opgericht. Naast een forum biedt de WTO arbitrage bij handelsconflicten tussen deelnemende landen. Het akkoord dat op Bali is gesloten moet de wereldhandel een grote impuls geven en op termijn honderden miljarden dollars opleveren. Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is tevreden met het akkoord.

Er stond op Bali veel op het spel voor de WTO-leden. Belangrijkste issue was het versimpelen en harmoniseren van douaneprocedures, dat de internationale handel makkelijker moet maken. Met name de export naar minder ontwikkelde landen verloopt vaak moeizaam door ondoorzichtige en bureaucratische procedures. Het aanpakken en vereenvoudigen daarvan kan veel geld besparen. Douaneprocedures bedragen naar schatting 10 tot 15% van de productwaarde. Daarnaast zien velen het akkoord als zeer belangrijk voor de legitimiteit van de WTO.

De onderhandelingen op Bali spitsten zich verder toe op landbouw en ontwikkelingsafspraken. Volgens ontwikkelingslanden hebben oplopende prijzen het de afgelopen jaren veel duurder gemaakt voedselvoorraden op te bouwen. Uiteindelijk kwamen de WTO-landen overeen dat ontwikkelingslanden binnenlands voedsel mogen opkopen. Deze nieuwe afspraak geldt in ieder geval voor de komende 4 jaar. In de tussentijd zal worden onderhandeld over een permanente oplossing. Landen worden ook verplicht markttoegang voor landbouwproducten te vergroten als blijkt dat importquota langere tijd niet worden gevuld. Ook committeren ondertekenaars zich aan het afbouwen van exportsubsidies en maatregelen van zelfde strekking. Harde deadlines zijn daarbij niet genoemd. Verder worden regels voor het instellen van exportrestricties strenger.

Dat de WTO-landen nu voor het eerst in 20 jaar een multilateraal handelsakkoord hebben afgerond is een grote stap voorwaarts, stelt minister Ploumen. Dit akkoord is onderdeel van de in 2001 onderhandelingen in Doha en versterkt de geloofwaardigheid van de WTO als een effectief instituut en onderhandelingsforum. "Door dit akkoord op Bali komt er een eerlijker handelssysteem en dalen de kosten van de internationale handel. Dit zal met name ten goede komen de minst ontwikkelde landen.' Ook krijgen deze landen betere toegang tot de Europese en Amerikaanse markt."

bron: NRC / Volkskrant / Ministerie van Buitenlandse Zaken, 07/12/13

Copyright ©2013 AgriHolland B.V.

 

 
 

Inloggen op de ledenportal