AgriHolland: 'Internationale voedingsmiddelenindustrie heeft weinig oog voor dierenwelzijn'

10-12-2013

Terwijl steeds meer consumenten letten op het welzijn van landbouwdieren komt deze betrokkenheid nog niet erg door in de directiekamers van bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie. Die conclusie wordt getrokken in de Business Benchmark on Farm Welfare in zijn tweede rapport over de internationale voedingsmiddelenindustrie. Het rapport komt voort uit een initiatief van dierenwelzijnsorganisaties World Society for the Protection of Animals (WSPA) en Compassion in World Farming (CIWF).

De benchmark is ontworpen om hogere dierenwelzijnsnormen in de voedingsindustrie te stimuleren. Er worden 70 mondiaal opererende bedrijven beoordeeld, waaronder grote supermarktketens, groothandels, restaurants en bars en voedselproducenten. Het blijkt dat meer dan 70% van deze bedrijven erkent dat het welzijn van landbouwdieren een belangrijke kwestie is maar dat slechts 56% een formeel beleid heeft gepubliceerd. Van de 70 bedrijven heeft 39% beschreven hoe er toezicht bestaat op het naleven van normen voor dierenwelzijn en 41% heeft doelstellingen en streefcijfers op dit terrein gepubliceerd.

Het aantal bedrijven dat formeel beleid heeft gepubliceerd is wel gestegen en ging in één jaar van 46% naar 56%. En aandeel bedrijven dat doelstellingen en streefcijfers publiceert ging in één jaar van 26% naar 41%. Zeven bedrijven hebben hier een duidelijk leidende positie opgebouwd: dat geldt voor de Zwitserse Coop Groep, voor Marks en Spencer in het Verenigd Koninkrijk en ook voor Unilever. Significante verbeteringen waren onder meer te zien bij Nestlé, Sodexo en Wal-Mart.

bron: WSPA, 06/12/13

Copyright ©2013 AgriHolland B.V.

 

 
 

Inloggen op de ledenportal