AgriHolland: Vogelgriep vastgesteld in Scheemda

11-12-2013

In Scheemda in de provincie Groningen is bij een biologisch pluimveebedrijf met rond 12.000 legkippen vogelgriep vastgesteld. Het bedrijf heeft een buitenuitloop voor de hennen. De besmetting betreft waarschijnlijk om een milde H5-variant. Omdat een laagpathogene H5-variant kan muteren tot een hoogpathogene variant, wordt het bedrijf zowel bij een laag- als een hoogpathogene variant geruimd. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Vanaf dinsdag 10 december om 16.30 uur geldt er in een zone van ruim een kilometer rond het bedrijf in Scheemda een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Binnen dit gebied ligt één ander pluimveebedrijf. De dieren op dit bedrijf worden de komende tijd gecontroleerd op vogelgriep.

Meer informatie is te vinden in het document Wijziging van de regeling tijdelijke maatregelen dierziekten in verband met de uitbraak van laagpathogene aviaire influenza in Scheemda op de website van de Rijksoverheid. Ook is daar een kaartje van het vervoersbeperkingsgebied Scheemda te vinden.

bron: Ministerie van Economische Zaken, 10/12/13

Copyright ©2013 AgriHolland B.V

 

 
 

Inloggen op de ledenportal