Boerderij: NVP wil masterplan voor legsector

13-12-2013

Barneveld - De Nederlandse vakbond Pluimveehouders (NVP) roept minister Kamp van Economische Zaken op om een Masterplan voor de leghennenhouderij op te zetten. De situatie in de legsector is volgens de vakbond zo slecht door de aanhoudend lage eierprijzen dat veel bedrijven op omvallen staan.

 

In het Masterplan zou een opkoopregeling opgenomen moeten worden en nadere steunmaatregelen voor de sector. Ook vindt de vakbond dat de Nederlandse consument beschermd zou moeten worden tegen invoer van niet EU-waardige eieren. De NVP wijst erop dat de sector ook van overheidswege wordt geconfronteerd met allerlei kostenverhogingen, zoals verhoging van de NVWA-tarieven. Ook de opheffing van het productschap leidt volgens de vakbond tot een lastenverzwaring voor het bedrijfsleven. Ook de import van eieren van buiten de EU zit de vakbond dwars.

In een toelichting stelt voorzitter Gert Jan Oplaat dat de Nederlandse minister veel duidelijker moet kiezen vóór de landbouw en dus ook de legsector. "De legsector draagt bij aan het handelsoverschot en zou dus meer bescherming verdienen. In de praktijk zie je echter dat de regelgeving en financiële druk steeds zwaarder wordt gemaakt. Lastenverzwarende regels zoals het ingrepenverbod worden naar voren gehaald en een lastenverlichting zoals afschaffing van de dierrechten wordt naar achteren geschoven."

NVP wil masterplan voor legsector

door Sake Moesker

 
 

Inloggen op de ledenportal