Boerderij: RIVM gaat eieren onderzoeken op dioxine

17-12-2013
Bilthoven – Het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat in opdracht van de gemeente Harlingen eieren van hobbykippenhouders op de aanwezigheid van dioxines onderzoeken.

Volgens een woordvoerder van het RIVM betreft het een contra-expertise-onderzoek. De resultaten van het RIVM-onderzoek zullen nog deze maand bekend worden. Afhankelijk van de uitkomsten gaat de gemeente vervolgonderzoek laten uitvoeren naar de mogelijke oorzaken van eventuele hoge dioxinegehalten.

In augustus kwam aan het licht dat eieren van dertien particuliere kippenhouders in (de nabije omgeving van) Harlingen hoge gehalten aan dioxines bevatten. Het onderzoek was uitgevoerd door Toxicowatch op verzoek van Frisse Wind Harlingen. Volgens deze politieke partij zijn de uitkomsten van dat onderzoek een duidelijke aanwijzing dat er in Harlingen en omgeving gevaarlijke stoffen in het milieu terecht zijn gekomen. Als mogelijke oorzaak van de verhoogde dioxine-waarden wordt gewezen naar de afvaloven bij Harlingen.

In september maakte de gemeente Harlingen bekend dat de gemeente de Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit (NVWA) opdracht had gegeven onderzoek te doen naar de eieren met de hoge dioxinegehalten. De gemeente wilde weten waarom de dioxinewaarden van die eieren zo afwijken van eieren in de rest van de provincie. De VWA heeft dit onderzoek niet uitgevoerd. Wel heeft de NVWA naar aanleiding van het Toxicowatch-onderzoek een risicobeoordeling op zijn site geplaatst, gemaakt en geüpdatet door RIVM en Rikilt. Dat eieren van kippen die in de buitenlucht worden gehouden, hogere dioxinegehalten hebben dan de eieren van kippen die binnen zitten is een bekend fenomeen.

Het RIVM gaat nu onderzoek hoeveel dioxine de eieren uit Harlingen en nabije omgeving bevatten. De eieren zijn op zes locaties verzameld. Deels zijn dit dezelfde locaties als waar Toxicowatch de hoge gehalten heeft vastgesteld.

door Hans Bijleveld

 

 
 

Inloggen op de ledenportal