Agriholland: Afbouwplan Productschap Pluimvee en Eieren vastgesteld

19-12-2013

In het regeerakkoord is besloten dat de productschappen worden opgeheven. Met de vaststelling van het afbouwplan in bestuursvergadering van 19 december van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) wordt hier concreet invulling aan gegeven. Het bestuur heeft ook besloten dat voor het diergezondheidsfonds, pluimveegezondheidszorg, veterinair onderzoek en salmonella subsidies nog een heffing wordt opgelegd in 2014 aan de primaire sector.

De afgelopen maanden zijn gesprekken gevoerd met de overheid en de verschillende dierlijke sectoren. Een belangrijke vraag was hoe de publieke taken in de toekomst concreet kunnen worden uitgevoerd. Waarbij het publieke belang en het belang van de export kan worden geborgd, maar waarbij ook voor de uitvoering gebruik gemaakt wordt van private organisaties en systemen om dit zo efficiƫnt mogelijk te doen. Daarover is op hoofdlijnen overeenstemming bereikt. De relevante productschapregelgeving wordt hiervoor omgezet in overheidsregelgeving. Private organisaties worden zoveel mogelijk betrokken om uitvoeringswerkzaamheden te verrichten voor zover mogelijk binnen het wettelijk kader.

Volgens de huidige stand van zaken worden de publieke taken voor bijna 80% per 1 januari 2014 overgenomen door het ministerie van Economische Zaken. Het betreft met name de medebewindstaken. Voor de overige publieke taken is de juridische overname per 1 januari 2014 niet haalbaar omdat wetswijzigingen noodzakelijk zijn of omdat de hierboven genoemde afspraken met de sectoren verdere uitwerking behoeven in de regelgeving. Het ministerie heeft het PPE daarom gevraagd die publieke taken nog te blijven uitvoeren in 2014. Dit betreft, onder meer de regelgeving voor Salmonella, antibiotica, diergezondheid en I&R. De kosten hiervoor worden aan de overheid doorbelast.

Naast taakoverdracht naar het ministerie wordt ook de overdracht van taken naar private organisaties voorbereid. De brancheorganisaties in de pluimveesector (NOP, NVP, Anevei en Nepluvi) hebben drie nieuwe stichtingen opgericht om toch de belangrijkste private taken voor de sector te kunnen blijven uitvoeren. Dit zijn Plumined voor de pluimveevleessector, Ovoned voor de eiersector en Avined voor overkoepelende activiteiten. De heffingen voor de diverse pluimvee geledingen zijn voor 2014 weer vastgesteld op basis van het beperkte taakgebied van het PPE in dat jaar. Met deze heffingen en met de reserves wordt in 2014 nog het diergezondheidsfonds gefinancierd, de basismonitoring van dierziektes en wordt er nog onderzoek op het gebied van diergezondheid uitgevoerd.

bron: PVE, 19/12/13  

 
 

Inloggen op de ledenportal