Boerderij: Onderzoek cruciaal voor competitieve intensieve veehouderij

19-12-2013

Newcastle – De intensieve pluimveehouderij en varkenshouderij in Europa is zijn concurrentievoordeel ten opzichte van de rest van de wereld meer en meer aan het verliezen. "Duurzame intensivering zal de intensieve veehouderij meer competitief en winstgevend maken, maar dat zal niet vanzelf gaan", stelt professor Ilias Kyriazakis.

Hij is namens de universiteit van Newcastle coördinator van het project Prohealth, een onderzoeksconsortium van 22 partijen uit 11 landen dat 11,9 miljoen euro van de Europese Unie kreeg om door kennis en innovatie de concurrentiepositie van de veehouderij in Europa te verbeteren.

Gedurende vijf jaar gaat project Prohealth vooral onderzoek doen naar dierziekten die direct of indirect verbonden zijn met intensieve productie in alle voorkomende productiesystemen. Dat kan gaan om luchtwegproblemen, locomotieproblemen en maag-darmproblemen, omdat deze groepen afwijkingen voor enorme schade en dus minder winstgevendheid zorgen. Het grote verschil met andere onderzoeken is dat Prohealth de problemen op een holistische manier benadert en dus heel breed kijkt. Binnen het consortium worden veterinaire, wetenschappelijke en praktische expertise gebundeld en bovendien wordt ook kennis over genetica, voer en medicijnen samengebracht.

Dr. Theo Kanellos, directeur strategische allianties bij diergeneesmiddelenfirma Zoetis, stelt dat het project zo is opgezet dat het ook echt resultaat gaat opleveren: "De dierenartsen en veehouders verwachten van ons dat we met oplossingen komen, de Europese Unie overigens ook. Het project zal nieuwe inzichten brengen, maar ook direct toepasbare verbeterde diagnostiek, vaccins en managementadviezen. Uiteindelijk moeten de veehouders het verschil kunnen maken op hun erf." Deze visie werd onderschreven door Anne Marie Neeteson namens het European Forum of Animal Breeders. "Kennis, kunde en professionaliteit van de veehouder maken een goede boer, maar om die professionaliteit te kunnen uiten heeft hij wel kennis en kunde nodig. Daar zal dit project zorg voor gaan dragen."

door Fabian Brockotter laatste update:19 dec 2013

 

 
 

Inloggen op de ledenportal