AgriHolland: Pluimned, Ovoned en Avined officieel opgericht

24-12-2013

Op 23 december zijn door LTO/NOP, NVP, Nepluvi en Anevei de nieuwe organisaties voor de pluimveesector officieel opgericht. De statuten van 3 stichtingen - Pluimned, Ovoned en Avined - zijn gepasseerd bij de notaris. Daarmee wordt voorzien in sterke organisaties die zich bezig houden met alle belangrijke collectieve taken voor de pluimveeketens nu het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) gaat verdwijnen.

Al vanaf het moment dat het kabinet Rutte II het voornemen bekend gemaakt heeft de Product- en Bedrijfschappen op te heffen in oktober 2012 hebben LTO/NOP, NVP, Nepluvi en Anevei de handen ineen geslagen. Zij hebben zich de vraag gesteld op welke wijze de taken van het PPE het beste voortgezet kunnen worden. De meeste van deze taken zijn van directe invloed op de concurrentiepositie en daarmee op de toekomst van de pluimveesector. De vier organisaties gaan een samenwerkingsverband aan, waarbinnen de belangrijkste uitvoerende taken voor de pluimveevlees- en eiersector voortgezet kunnen worden. Het doel is de voedselveiligheid, volks- en diergezondheid en daarmee de handelspositie van de Nederlandse pluimveesector veilig te stellen.

Daarvoor woorden 3 organisaties opgericht:

  • De Stichting Pluimned zal zich bezighouden met de belangen van de pluimveevleessector. Deze stichting zal onder ander met ingang van het nieuwe jaar het beheer van de regeling IKB-Kip van het PPE overnemen. De
  • Stichting Ovoned is opgericht voor de eiersector (o.a. IKB-Ei).
  • De Stichting Avined zal het beheer van alle pluimvee data-informatiesystemen, waaronder het KIP-systeem, op zich nemen. Deze stichting houdt zich ook bezig met de afstemming tussen pluimveevlees- en eiersector en vormt het algemene aanspreekpunt voor de pluimveesector.


In eerste instantie zullen de Stichtingen zich bezighouden met de private taken die overkomen van het PPE. Met het ministerie van Economische Zaken (EZ) worden afspraken gemaakt over de rol die de Stichtingen krijgen bij de uitvoering van de publieke taken, zoals het Plan van aanpak Salmonella, de antibioticareductie, de veterinaire aangelegenheden inclusief het KIP-systeem. Voor deze taken zal in het vervolg de overheid de regelgeving maken en de eindverantwoordelijkheid op zich nemen. De pluimveestichtingen willen de uitvoering van die taken op zich nemen. Naar verwachting worden de afspraken tussen de pluimveestichtingen en het ministerie van EZ begin januari definitief.

De stichting Avined werkt met een roulerend voorzitterschap. Eric Hubers zal deze taak als eerste op zich nemen. Voor de uitvoering van de werkzaamheden sluiten de stichtingen binnenkort contracten met CoMore B.V. te Zeist.

bron: NVP, 23/12/13 
 

 
 

Inloggen op de ledenportal