PPE: Hygiënecode pluimveevlees goedgekeurd; eiercode in aantocht

17-12-2013

Sinds 9 december 2013 beschikt de pluimveevleessector weer over een actuele hygiënecode. Op die datum keurde de Staatssecretaris van Economische Zaken (EZ) de ingediende hygiënecode goed. Deze hygiënecode helpt slachterijen en uitsnijderijen om aan de wettelijke eisen rond hygiëne te voldoen.
Ook voor pakstations, verzamelaars en grossiers van eieren is er een nieuwe hygiënecode in aantocht. Een voorstel daarvoor wordt op 9 januari 2014 besproken in het Regulier Overleg Warenwet.

Code pluimveevlees
De Hygiënecode voor Pluimveeslachterijen en –uitsnijderijen is op 21 maart 2012 bij het Ministerie van EZ ingediend. De code is tot stand gekomen in nauw overleg tussen het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) en de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (NEPLUVI); de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) had een belangrijke adviserende rol.

De laatste wijzigingen die in de code zijn aangebracht betreffen de methode voor het onderzoek van karkassen (nekvelonderzoek) die afwijkt van de methode die het PPE in zijn eigen salmonellawetgeving voorschrijft (borstvelonderzoek). De twee onderzoeken worden naast elkaar uitgevoerd. In de code is beschreven onder welke voorwaarden hiervan kan worden afgeweken. Daarnaast is extra aandacht gegeven aan de manier waarop de slachterij het schoon zijn van kratten en containers voor levend pluimvee kan garanderen.

De nieuwe hygiënecode is opgenomen op de website van het PPE. Hier vindt u een directe link naar de webpagina over de hygiënecode. In verband met het staken van de activiteiten van de productschappen eind 2013, kunnen belangstellenden bij PPE geen nadere informatie opvragen. Bedrijven die zijn aangesloten bij NEPLUVI kunnen zich voor meer informatie wenden tot het NEPLUVI-secretariaat, tel. (030) 635 5252.

Code eieren
De nieuwe Hygiënecode voor pakstations, verzamelaars en grossiers van eieren is op 1 oktober 2013 ingediend bij het Regulier Overleg Warenwet (ROW). Ook deze hygiënecode is het resultaat van een privaat-publieke samenwerking, en wel van het PPE en de Algemene Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren (ANEVEI). Bij de totstandkoming van deze code heeft de Nederlandse Controle Autoriteit Eieren (NCAE) geadviseerd.

Deze hygiënecode bevat een risicoanalyse van de processen die bij pakstations, verzamelaars en grossiers van eieren voorkomen en helpt bedrijven in deze sector invulling te geven aan de hygiëne-eisen die op grond van Verordeningen 852/2004 en 853.2004 van toepassing zijn. In afwachting van de bespreking in de ROW en de daarop volgende indiening bij en (verhoopte) goedkeuring door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), is de code al op de website te vinden. Ook voor deze code geldt: in verband met het staken van de activiteiten van de productschappen eind 2013, kunnen belangstellenden bij PPE geen nadere informatie opvragen. Bedrijven die zijn aangesloten bij ANEVEI kunnen zich voor meer informatie wenden tot het ANEVEI-secretariaat, tel. (030) 637 8844.

Geplaatst op 17 december 2013

 

 
 

Inloggen op de ledenportal