PPE: Subsidieregelingen Salmonella 2014 vastgesteld

20-12-2013

Het bestuur van het Productschap Pluimvee en Eieren heeft op 19 december de subsidieregelingen Salmonella 2014 vastgesteld. Net als in voorgaande jaren is dit de basis voor een vergoeding bij ruiming van een met Salmonella besmet koppel (opfok)- vermeerderingsdieren of (opfok)leghennen én voor een tegemoetkoming in de aankoopkosten van Salmonella vaccins voor legvermeerderingsdieren of leghennen.

De ruimingsregeling 2014 is gelijk aan die in 2013. De vergoeding voor de geruimde dieren wordt vastgesteld op basis van de leeftijd (in dagen) en het daarmee corresponderende bedrag in de waardetabel. De vergoeding voor broedeieren van vermeerderingspluimvee is gekoppeld aan de marktwaarde. De uitgaven voor de ruimingsregeling wordt voor 50% gefinancierd uit een bijdrage van de EU en voor 50% uit de reserves uit het Veeziektenfonds van het PPE.

De ruimingsregeling geldt voor:

  • (opfok)vermeerderingsdieren (leg- en vleesras) en broedeieren die besmet zijn met Salmonella enteritidis, typhimurium, hadar, infantis, virchow of java.
  • (opfok)leghennen tot een leeftijd van 43 weken die besmet zijn met Salmonella enteritidis of typhimurium.

De tegemoetkomingsregeling vaccins
Deze regeling is op een aantal punten gewijzigd, vergeleken met die in 2013. De tegemoetkoming wordt weer een bedrag van maximaal € 0,14 per gevaccineerd dier (in 2013 was het een bedrag per vaccindosis van maximaal € 0,02).

De uitgaven voor de vaccinregeling wordt voor 50% gefinancierd uit een bijdrage van de EU en voor 50% uit PPE-heffingen opgebracht door de betreffende sectoren, namelijk legvermeerdering en leghennen. Het PPE-bestuur heeft op 19 december ook de betreffende heffingsverordening vastgesteld.

De aanvraag- en uitbetalingsprocedure (via de leveranciers van de gevaccineerde dieren) blijft wel hetzelfde.

De tegemoetkomingsregeling vaccins geldt voor:

  • legvermeerderingsdieren of leghennen die volledig zijn gevaccineerd tegen Salmonella enteritidis of typhimurium en zijn geplaatst op een Nederlands legvermeerderings- of legbedrijf

Beide subsidieregelingen zullen in werking treden na goedkeuring van het ministerie van EZ. Wanneer deze goedkeuring wordt gegeven, is nog niet bekend. De regelingen zullen vervolgens met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2014 ingaan.

In de komende periode zullen vast voorbereidingen worden getroffen om na de inwerkingtreding zo snel mogelijk met de uitvoering te kunnen starten. Betrokkenen worden hierover door ons nader geïnformeerd.

Nadere informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hans Schouwenburg, tel. (079) 368 79 37 of per mail hschouwenburg@pve.nl.

Geplaatst op 20 december 2013

 

 
 

Inloggen op de ledenportal