Pluimveeweb: Ook Duitse leghennenhouders in de knel

29-01-2014

De eierprijs in Duitsland is met een derde gedaald. Veel leghennenhouders kunnen voor die prijs niet produceren.

Een belangrijke oorzaak van die daling is de stijging van de Duitse eierproductie. Z24 meldt dat vijf jaar geleden de graad van zelfvoorziening nog 57 procent was, maar afgelopen jaar was dat al 78 procent.

Duitse boeren produceerden toen 13,6 miljard eieren. Door deze stijging zijn de prijzen onderuit gegaan. Brancheorganisatie EMA meldt dat veel leghennenhouders vorig jaar verlies hebben gemaakt.

Invloed in Nederland

Nederlandse leghennenhouders ondervinden ook hinder van de hoge Duitse eierproductie; hun export naar Duitsland is met een kwart gedaald, van 400 miljoen in 2011 naar 300 miljoen vorig jaar. Door de lagere vraag naar Nederlandse eieren komen ook hier de prijzen onder druk te staan. Zo exporteert Duitsland de prijsdalingen naar de buurlanden.

Een andere hinderpaal voor Nederlandse boeren is het feit dat Duitsers steeds vaker voorkeur hebben voor producten – waaronder eieren – uit de directe omgeving. Steeds meer supermarkten verkopen eieren die van minder dan 30 kilometer ver komen. Nederlandse eieren staan daarmee op achterstand in de wensen van de consument.

Tekst: Wim van Gruisen

Beeld: Agrio

 

 
 

Inloggen op de ledenportal