De Molenaar: Groeiende ontevredenheid voerleverancier bij varkens- en pluimveehouders

22-01-2014

 

Onderzoek

AgriDirect verzamelt sinds 2002 gegevens over het zogenaamde ‘switchgedrag’ van Nederlandse varkens- en pluimveehouders tijdens de HokdierScanner. In 2013 werd aan ca. 1800 Nederlandse varkenshouders (met minimaal 100 (op)fokzeugen en/of 500 vleesvarkens) en ca. 1400 pluimveehouders (met minimaal 10.000 leghennen en/of 15.000 vleeskuikens en/of 5.000 stuks overig pluimvee) onder andere gevraagd wie hun mengvoerleverancier is en in welke mate ze hier tevreden over zijn.

Sterkste stijging bij pluimveehouders

In vergelijking met de varkenshouders, neemt de ontevredenheid van de Nederlandse pluimveehouders het sterkst toe. In 2012 gaf 2,5 procent van de pluimveehouders aan niet (geheel) tevreden te zijn met de mengvoerleverancier, dit jaar is dit meer dan verdubbeld naar 5,8 procent. Bij de varkenshouders neemt de ontevredenheid toe van 3,6 naar 4,7 procent.

Gesloten varkenshouders en vleeskuikenhouders

Onder de varkens- en pluimveehouders is de grootste ontevredenheid gemeten bij de gesloten varkenshouders en de vleeskuikenhouders. 5,4 procent van deze varkenshouders is niet (geheel) tevreden met de huidige mengvoerleverancier. Bij de vleeskuikenhouders ligt dit percentage op 6,1 procent.

Tevens meer ‘zeer tevreden’ klanten

Waar het percentage (deels) ontevreden klanten toeneemt, kan tevens een toename worden gesignaleerd van het percentage ‘zeer tevreden’ klanten. 21,7 procent van de pluimveehouders en 18,4% van de varkenshouders zeggen zeer tevreden te zijn met hun huidige mengvoerleverancier. In 2012 lagen deze percentages nog op respectievelijk 13,9 en 12,8 procent.

Persbericht_Groeiende ontevredenheid met mengvoerleverancier onder Nederlandse varkens- en pluimveehouders_grafiek3

Persbericht_Groeiende ontevredenheid met mengvoerleverancier onder Nederlandse varkens- en pluimveehouders_grafiek1

Persbericht_Groeiende ontevredenheid met mengvoerleverancier onder Nederlandse varkens- en pluimveehouders_grafiek2

De ontevredenheid van de Nederlandse varkens- en pluimveehouders met hun huidige voerleverancier, is in het afgelopen jaar toegenomen. 4,7 procent van de varkenshouders geeft aan niet (geheel) tevreden te zijn met de leverancier waar zij momenteel het voer inkopen. Bij de pluimveehouders ligt dit percentage hoger: 5,8 procent zegt niet (geheel) tevreden te zijn.

 
 

Inloggen op de ledenportal