Nieuwe Oogst: Duitse bioboer kan vraag niet aan

11-02-2014
Duitse boeren kunnen de vraag naar biologische producten niet bijbenen. Duur land en politieke onzekerheid houden de groei van het Duitse bio-areaal tegen.

Duitsland is volgens het onderzoeksinstituut voor biologische landbouw na de Verenigde Staten de op één na grootste afzetmarkt voor biologische producten ter wereld.

'De marktontwikkeling is positief en dat is hoopgevend', bevestigt Stefan Zwoll, voorman van de bond van ecologische levensmiddelen (BÖLW). 'Maar de boeren kunnen de vraag niet bijbenen.'

Grondprijs 
Door de enorme toename van de biomassa zijn ook de pacht- en koopprijzen voor akkers gestegen. 'We vechten om hectaren, dat zie je overal in Duitsland', zegt Zwoll.

Daar bovenop komt dat de bio-boeren niet op de politieke eisen kunnen rekenen omdat deze steeds weer veranderen. 'Veel gangbare boerenbedrijven schrikken er voor terug om over te gaan op biologische landbouw.'

Jonge klanten 
Ondertussen steeg de omzet van Duitse bio-winkels het afgelopen jaar met 10 procent. 

'We zien dat we steeds meer jongere klanten krijgen', zegt Elke Röder, directeur van het landelijk verband voor natuurvoeding en natuurlijke producten BNN, in zijn weblog.

Geïmporteerd 
Het gevolg van de groeiende vraag is dat een steeds groter deel van de bio-producten moet worden geïmporteerd.

Hoe de biologische landbouw een antwoord kan vinden om de binnenlandse productie te verhogen is één van de thema’s van de biologische vakbeurs Biofach die morgen in Neurenberg begint.

Auteur: Arno de Snoo
 
 

Inloggen op de ledenportal