Boerderij: FAO: H7N9 niet van mens op dier

19-02-2014
 
 
Rome – Er is geen bewijs dat het laagpathogene vogelgriepvirus H7N9, ook wel A(H7N9) genoemd, van mens op dier kan worden overgedragen. Dat meldt Wereldvoedselorganisatie FAO nadat het virus voor het eerst bij een mens buiten China is vastgesteld.

Het betreft een vrouwelijke toerist uit de Chinese provincie Guangdong die bij een bezoek in Maleisië is opgenomen in het ziekenhuis.
Guangdong is één van de Chinese provincies die in 2014 het meest geraakt is door de uitbraak van H7N9 en waarschijnlijk is ze daar besmet geraakt, aldus de FAO. "Het geval komt niet als een verrassing en moet geen reden zijn voor toegenomen zorg, maar moet de wereld eraan herinneren waakzaam te zijn", aldus hoofd veterinaire zaken van de FAO Juan Lubroth. "Mensen die ziek worden van A(H7N9) vormen geen gevaar voor pluimvee."
Andersom kunnen mensen wel besmet raken wanneer ze in contact komen met levend pluimvee, vooral op markten waar pluimvee wordt verhandeld, maar ook wanneer ze zelf thuis pluimvee slachten. De FAO haalt risicoanalyses van de Wereldgezondheidsorganisatie aan die aantonen dat de kans op grootschalige verspreiding door internationaal reizen van personen klein is omdat het virus niet zo makkelijk van mens op mens over gaat.
Lubroth zegt dat de insleep van menselijke gevallen zoals vorige week in Maleisië vaker is voorgekomen, bijvoorbeeld in de eerder griepvrije Chinese provincie Guizhou maar ook in de speciale administratieve regio van China Hongkong en Taiwan, dat Lubroth aanduidt als een provincie van China. "Het is waarschijnlijk dat we dit in de nabije toekomst weer zullen zien."
De wetenschapper stelt voor de ziekte zoveel mogelijk met speciale technologie op te sporen op plaatsen waar veel mensen een gebied binnenkomen. Besmet pluimvee vertoont geen klinische verschijnselen.

door JAN CEES BRON 

 

 
 

Inloggen op de ledenportal