Boerderij: Lang geleden afgesproken: Dijksma bezoekt bedrijf

20-02-2014
Staatssecretaris Sharon Dijksma bezocht dinsdagmorgen het legpluimveebedrijf van John en Marian Claessens-Jenniskens in Ysselsteyn (L), de Agrarisch Ondernemers 2013.

Het bezoek was al tijdens de uitreiking van die prestigieuze prijs op 30 mei 2013 afgesproken. "Maar door haar drukke agenda is het er nu pas van gekomen", vertelt John.

Dijksma: 'prima initiatieven'

Dijksma kreeg een bedrijfspresentatie met toelichting door John en Marian, die zich weer ware ambassadeurs van de pluimveesector toonden. Marian: "We laten zien wie we zijn en wat we doen: gezond en betaalbaar voedsel produceren. Waar we trots op zijn." Dijksma: "Prima initiatieven; laat zien wat je doet. Als je dat zelf niet doet, doen anderen dat voor je." De staatssecretaris lanceerde met een druk op de muis de nieuwe website www.cjpluimveebedrijven.nl van John en Marian.

Tijdens het één uur durende bezoek kreeg staatssecretaris Dijksma een rondleiding in het bedrijf. In het eierlokaal kwam onder meer de beschikbaarheid van eieren in het winkelschap ter sprake. Dijksma was het met de pluimveehouders eens dat er naast biologische of Rondeeleieren, voor elke beurs een ei te koop moet zijn.

Snavels, AI, VWA-tarieven en dierrechten
In de stal met koloniehuisvesting uitten John en Marian hun bezorgdheid over het houden van kippen met onbehandelde snavels. "Als een koppel pikkerij krijgt, is er geen houden aan en is er ontzettend veel dierenleed. Geen enkele pluimveehouder wil dagelijks dode kippen afvoeren." Dijksma beaamde dit en zei de evaluatie in 2017 te willen afwachten.

De staatssecretaris bleek goed op de hoogte te zijn van de AI-problematiek: "Niet alle kippen hoeven naar binnen. Nederland heeft een gigantische export van eieren; als de kippen naar binnen moeten draaien we die sector de nek om en dat willen we niet. We zijn in gesprek met de commissie en zoeken hier passende oplossingen voor."

Over de verhoging van de VWA-tarieven was Dijksma duidelijk: "Die moeten we samen dragen, dus ook de pluimveehouders."

Het dilemma van de pluimveerechten wel of niet afschaffen kwam ook ter sprake. Staatssecretaris Dijksma: "Dat worden spannende gesprekken in de Kamer. Er is veel discussie over de economische betekenis. Pluimveerechten zijn niet het instrument om uitbreiding tegen te gaan. De ruimte in Nederland is beperkt en het maximale aantal dieren is wel bereikt."

'Sluit bij kritiek niet de luiken'
De emotionele beleving van burgers en politici baart John en Marian Claessens zorgen. "Sluit als agrarische sector bij kritiek niet de luiken, maar ga in discussie en leg zaken uit. Dat werkt", adviseerde Dijksma. "Ga vooral zo door en blijf met consument en maatschappelijke organisaties in gesprek.'' Marian: "Dat willen we zeker!"

door Monique van Loon - van Duijnhoven laatste update:20 feb 2014

 

 
 

Inloggen op de ledenportal