Pluimveeweb: Mini Rondeelstal in Amsterdam

04-03-2014


dinsdag 4 maart 2014

Op 13 maart opent de eerste mini Rondeelstal ter wereld zijn deuren op de Zuidas in Amsterdam. Stedelingen kunnen straks in Amsterdam zien hoe dieren worden gehouden in de moderne veehouderij, volgens het Rondeelconcept.

„Hiermee hopen we meer maatschappelijk draagvlak te krijgen voor de Nederlandse veehouderij”, zegt Peter Koelewijn van Rondeel. „De agrarische sector is zeer belangrijk voor Nederland zowel wat betreft werkgelegenheid als ook de export waarde. Stedelingen weten vaak niet hoe Nederlandse veehouders hun dieren houden. Door dit op kleine schaal te laten zien, hopen we meer begrip te krijgen voor de Nederlandse veehouderij en het imago te verbeteren.”

Er worden straks 200 hennen in gehouden bij miniRondeel ’t Ei-land aan de Gaasterlandstraat 7 in Amsterdam. 

Meer stallen

Rondeel telt momenteel drie locaties in Nederland. De vraag naar Rondeel eieren is echter zo groot dat Rondeel BV, de landelijke afzetorganisatie van eieren, op korte termijn twee à drie nieuwe Rondeelstallen bij wil bouwen. Het bedrijf zoekt legpluimveehouders met bouwplannen om haar plannen te realiseren.

Volgens Koelewijn is het aantrekkelijk voor pluimveehouders om samen te werken. „Rondeel biedt een soort van franchiseconcept, waarbij wij zorgen voor de afzet van de eieren, de mest en ook de uitgelegde hennen.”

Buitenland

Rondeel is ook in landen zoals Duitsland, België, Engeland en Frankrijk bezig om stallen volgens het concept te bouwen. „We krijgen ook vragen van mensen uit landen zoals China en Japan of we daar Rondeelstallen willen bouwen maar richten ons eerst op Nederland en de omringende landen omdat we niet alles tegelijk kunnen”, vertelt Koelewijn. 

Geïnteresseerde pluimveehouders die in Nederland of België een stal volgens het Rondeel concept willen bouwen, kunnen zich hier aanmelden of een mail sturen naar peter.koelewijn@rondeel.org.

Tekst:Tom Schotman

Beeld:Ingrid Zieverink

 

 
 

Inloggen op de ledenportal