Pluimveeweb: Hogere prijzen graan en soja

10-03-2014


Afgelopen week zagen we een forse stijging van de graannoteringen. In het begin van vorige week zorgde de paniek in Oekraïne voor hogere graannoteringen, later in de week kwam dat door de weersomstandigheden wereldwijd.

De paniek kwam voort uit de onzekere politieke situatie in Oekraïne en Rusland, meldt Agrifirm in zijn wekelijkse update. Beide landen zijn belangrijke graanexporteurs en heel de wereld kijkt dan ook met argusogen naar deze Zwarte Zee regio.

Uiteindelijk hadden de politieke spanningen een beperkt effect. De invloed van de weersomstandigheden wereldwijd was veel groter. In Noord Amerika is het in het Noorden (Canada, Noorden VS) nog steeds erg koud en in het Zuiden van de VS (Texas) is het veel te droog. In Oekraïne is het niet alleen de politieke situatie die de zaak in de war kan schoppen, maar ook het gebrek aan neerslag biedt de nodige zorgen.

Onzeker

Er is er ook positief nieuws te melden. Zo staan de graangewassen in Frankrijk er goed bij en ook in Nederland zijn vooral de vroeg gezaaide graanpercelen al goed ontwikkeld. Het areaal wintergranen in Engeland en Wales is deze winter met 14 procent groter dan vorig seizoen en ook in Rusland is het voorjaar. De inzaai van zomergranen is in volle gang en dit is een stuk eerder dan vorig jaar.

Hoe de graanmarkten zich de komende tijd gaan ontwikkelen is hoogst onzeker. Wat gebeurt er met de politieke situatie in Oekraïne? Hoe zullen de weersomstandigheden in de belangrijke teeltgebieden voor granen zich ontwikkelen? Voor het laatste komt het uur van de waarheid. De komende 3 maanden zijn bepalend voor de groeiomstandigheden en later hebben we nog een droge periode nodig om de oogsten binnen te halen.

Op de fysieke markt noteerde voor directe levering tarwe en maïs beide een plus van 10 euro/ton en gerst steeg wat minder met 8 euro/ton. Voor de levering op termijn (september – december) stegen de tarwenoteringen met 11, de gerstnoteringen met 8 en de maïsnoteringen met 7 euro/ton.

Marktinfo soja en raap

De sojanoteringen werden “meegezogen” met de graannoteringen en dit ondanks een geannuleerde order soja van 245.000 ton door China. Verder bepalen de weersomstandigheden in Zuid Amerika de markt.

De Braziliaanse opbrengstprognose sojaoogst is opnieuw verlaagd door aanvankelijk droogte, later gevolgd door overvloedige neerslag. Op de fysieke markt is soja voor levering maart nauwelijks te krijgen. Soja moet van ver komen en is dus niet zo maar snel geleverd.

Bij raap ligt dit anders. Raap is een Europees product en kan, als er maar genoeg betaald wordt, wel geleverd worden. Het is om die reden dat de raapprijzen deze week explodeerden en stegen met 16 euro/ton. Ook voor de langere termijn (augustus – oktober) stegen de raapprijzen en wel met 11 euro/ton.

De sojanoteringen op de fysieke markt stegen deze week zowel voor directe levering als voor levering op termijn met 7 euro/ton.

Koers euro/dollar

Voor de vijfde week op rij werd de euro sterker t.o.v. de dollar. Op vrijdag 7 maart 2014 noteerde de koers 1,3889 euro/dollar tegen 1,3794 vorige week, wat 0,0095 hoger is. In de laatste 5 weken is de koers met 0,0352 gestegen.

Op de sojanoteringen heeft dit een effect van 12 euro/ton. Dus als de koers de laatste 5 weken gelijk gebleven zou zijn dan waren de sojanoteringen 12 euro/ton hoger.

Tekst:Tom Schotman & Agrifirm

 

 
 

Inloggen op de ledenportal