Boerderij: Onderzoek ’Dierenwelzijn en volksgezondheidsrisico’s in de pluimveehouderij’

11-03-2014

Welzijnsvriendelijke pluimveehouderijsystemen lijken tegemoet te komen aan de wensen van de samenleving op gebied van dierenwelzijn. Maar hoe denkt de samenleving over volksgezondheidsrisico's? En wat als dierenwelzijn en volksgezondheidsrisico's botsen?

 
Op deze en hiermee samenhangende vragen probeert Mariska van Asselt in het kader van haar promotieonderzoek aan Wageningen UR antwoord te krijgen. De vragenlijst legt ze voor aan burgers, pluimveehouders en dierenartsen. Ze hoopt er inzicht door te verkrijgen in de opvattingen van burgers, pluimveehouders en dierenartsen over dierenwelzijn in relatie tot volksgezondheid in de pluimveesector. Van Asselt roept pluimveehouders op deel te nemen aan het dit onderzoek. Dat kan via deze link. Invullen van de vragenlijst neemt een kwartiertje in beslag. Dat kan de komende twee weken. De gegevens worden anoniem verwerkt.
 
De resultaten van het onderzoek zullen worden gepubliceerd via het Kenniscentrum Agrofood & Ondernemen in Dronten en het Poultry Expertise Centre in Barneveld. Van Asselt verwacht voor de zomer de eerste resultaten naar buiten te kunnen brengen. De opgedane kennis kan een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van pluimveehouderijsystemen die kunnen rekenen op draagvlak in zowel de pluimveehouderijsector als in de samenleving.
 
Van Asselt werkte na haar afstuderen als dierenarts in 2001 gedurende vijf jaar als dierenarts en docent aan de Hoofdafdeling Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Sinds 2006 is ze docent en onderzoeker aan de CAH Vilentum hogeschool in Dronten. Vanaf 2012 werkt ze aan haar promotieonderzoek dat zij uitvoert aan Wageningen Universiteit onder begeleiding van prof.dr. Elsbeth Stassen, prof.dr. Bas Kemp (beiden WUR) en dr. Dinand Ekkel (CAH Vilentum).
 
Op dinsdag 1 april houdt promovendus Van Asselt in de Aula van Kenniscentrum Agrofood en Ondernemen, Drieslag 2 in Dronten een inspiratiesessie met de titel 'Blije kip of veilige kip? Een dilemma tussen dierenwelzijn en volksgezondheid'. 
Kijk hier voor de uitnodiging.
 
door Hans Bijleveld 7 mrt 2014
 
 

Inloggen op de ledenportal