Boerderij: Rusland wil limiet aan buitenlandse graanhandelaren

15-03-2014

 

AKKERBOUW

Moskou – Rusland overweegt maatregelen te nemen die de invloed van grote buitenlandse bedrijven op de Russische graanmarkt beperken. Dat meldt persbureau Agra Europe op basis van Russische media. Eén maatregel zou de oprichting van een nieuw staatsbedrijf in de graanhandel zijn. Deze onderneming zou de plaats innemen van de noodlijdende Siberische Agrarische Houdstermaatschappij (SAHO).

De Nationale Unie van Graanproducenten opperde het idee voor een dergelijk staatsgraanhandelshuis onlangs in een petitie aan landbouwminister Nikolai Fyodorov. Russische media speculeren over een partij die meer dan 500.000 hectare graan onder controle zou hebben. Het Russische ministerie van landbouw toonde zich eerder voorstander van een collectief graanbedrijf voor Rusland, Oekraïne en Kazachstan, mits deze past binnen de regels van Wereldhandelsorganisatie WTO, waartoe Rusland in 2012 toetrad.

Volgens voorzitter Paul Skurihin van de Unie hebben buitenlandse partijen als ADM, Bunge, Cargill en Glencore al 60 procent van de graanmarkt in handen. Ze kunnen volgens Skurihin prijzen manipuleren omdat ze logistieke netwerken runnen en toegang hebben tot goedkope leningen. De voedselzekerheid in Rusland zou in het geding zijn. Toen enkele jaren geleden de Russische oogst mislukte, legde Rusland de export tijdelijk stil om te voorkomen dat de binnenlandse veehouderij tegen voertekorten zou aanlopen.

De staat kan er ook voor kiezen de bestaande United Grain Company uit te breiden. Hierin heeft de Russische staat reeds een aandeel van 50 procent. Rusland geldt met een exportvolume van 22 miljoen tot 27 miljoen ton per jaar tot één van de grootste exporteurs van graan.

door JAN CEES BRON 15 mrt 2014

 
 

Inloggen op de ledenportal