Pluimveeweb: Informatie avond prijsinformatiesysteem voor eieren

18-03-2014

Woensdag 26 maart is de informatie avond over het nieuwe prijsinformatiesysteem voor eieren, het Informatie Systeem Transparante EierPrijzen (iSTEP). Dit initiatief is bedacht door een aantal leghennenhouders.

„iSTEP is een digitaal / real-time prijsinformatiesysteem voor eieren. In dit digitale systeem worden doorlopend transacties ingebracht door de pluimveehouders zelf. Deelnemende pluimveehouders kunnen op deze manier ook continu actuele prijsinformatie opvragen. De informatie is volstrekt anoniem”, volgens de initiatiefnemers. 

Ze vinden het onacceptabel dat ze altijd achteraf afgerekend worden op basis van een door de handelaren en industrie bepaalde eiernotering. iSTEP moet ervoor zorgen dat leghennenhouders beter geïnformeerd zijn over prijzen, dit leidt tot een betere onderhandelingspositie en uiteindelijk tot eer betere eierprijs en dus een hoger inkomen. 

Het initiatief is afgekeken van de akkerbouw, waar al jaren een prijsinformatiesysteem bestaat voor aardappelen en uien. Door het delen van contractprijzen onder akkerbouwers is de markt voor telers transparanter geworden. 

Programma

Het progamma van de avond ziet er als volgt uit:

  • Opening door Peter van Agt
  • Aanleiding Prijsinformatie-systeem eieren door Fred de Jongh
  • Ervaringen vanuit VTA door Louis Beemsterboer
  • Ervaringen en verwachtingen akkerbouwer / pluimveehouder Wim van Nieuwenhuijzen
  • Verdere aanpak organisatie en ontwikkeling systeem

De avond is woensdag 26 maart in zaal Verploegen aan de Woeziksestraat 100, 6604 CM Wijchen, de ontvangst is tussen 19.30 uur en 20.00 uur. Inmiddels hebben ongeveer 80 leghennenhouders aangegeven interesse te hebben in deelname aan iSTEP. 

Aanmelden

Aanmelden voor de informatie avond kan via het aanmeldformulier op de site www.bizz-id.nl, of per mail: info@bizz-id.nl.

Pluimveehouders moeten zich voor 24 maart aanmelden en dienen hun contactgegevens, het soort pluimveebedrijf en aantal dieren te vermelden. 

Tekst:Tom Schotman

Beeld:Susan Rexwinkel

 
 

Inloggen op de ledenportal