Pluimveeweb: EC: invoerrecht Oekraïens product schrappen

18-03-2014

dinsdag 18 maart 2014

Eurocommissaris voor Handel Karel de Gucht zal aan het Europees Parlement en de Europese Raad voorstellen om de invoerrechten voor een aantal landbouwproducten afkomstig uit Oekraïne te schrappen voor de periode van juni-juli tot en met 31 oktober 2014. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

In het najaar van 2013 werd door de onderhandelaars uit Oekraïne en de Europese Unie een principeakkoord overeengekomen, dat onder meer voorzag in de heffingsvrije invoer in de Europese Unie van onder anderen 950.000 ton zachte tarwe, 450.000 ton maïs, 250.000 ton gerst, 4.000 ton haver en 20.000 ton suiker. Dit bij verlaagde of nul invoerrechten aan de Oekraïense grens voor een scala agrarische producten afkomstig uit de Europese Unie.

Technisch akkoord

De Europese concessies voor bijvoorbeeld granen is inclusief granen in verwerkte vorm. Dit technisch akkoord moest nog worden goedgekeurd door de parlementen in Oekraïne en de Europese Unie, maar na de afwijzing van de toenmalige Oekraïense regering werd het akkoord niet geëffectueerd.

Nog niet openbaar

De inhoud van dit eenzijdige voorstel dat Eurocommissaris De Gucht gaat voorleggen aan het Europees Parlement/Europese Raad is nog niet openbaar. Verwacht mag worden dat onderdelen uit het destijds overeengekomen technisch akkoord zullen terugkeren van het voorstel, aldus RVO.

Goedkeuring

Volgens de rijksdienst mag gelet op de geplande datum van inwerkingtreding van de Oekraïense tariefpreferenties (juni/juli 2014) en de aanstaande Europese verkiezingen (22 mei 2014 – verkiezingsreces EP) verwacht worden dat de Commissievoorstellen binnenkort ter goedkeuring worden voorgelegd.

Vorige week donderdag verscheen het artikel ‘Vlaamse pluimveehouders bang voor import uit Oekraïne’ al op pluimveeweb.nl. 

Tekst:Annemarie Gerbrandy

 
 

Inloggen op de ledenportal