PPE: Europese tegemoetkomingsregeling Salmonellavaccins 2014 opengesteld

24-03-2014


Legpluimveehouders en legvermeerderaars die hun dieren laten vaccineren tegen Salmonella enteritidis (S.e.) of Salmonella typhimurium (S.t.) kunnen ook in 2014 een tegemoetkoming aanvragen voor de vaccins. De regeling is per 23 maart 2014 opengesteld en geldt met terugwerkende kracht voor plaatsingen vanaf 1 januari 2014 tot en met 31 december 2014.

Ook voor koppels die al gevaccineerd zijn en geplaatst op het bedrijf vanaf 1 januari dit jaar, kan dus een tegemoetkoming worden aangevraagd. 

VERSCHILLEN MET 2013

Een belangrijk verschil met 2013 is dat voor 2014 weer nationale cofinanciering (via PPE-heffing) nodig is. Dat betekent dat de heffing voor leghennen en legvermeerderingsdieren voor 2014 op dit punt verhoogd is. De netto tegemoetkoming (dus na aftrek van de heffing) in 2014 wordt 7 cent per dier (in 2013 was dat in de meeste gevallen 6 cent per dier). 

Tot slot komen (gevaccineerde) vleesvermeerderingsdieren niet in aanmerking voor een tegemoetkoming. Dit komt omdat bij vleesvermeerderaars voor deze activiteit geen heffing wordt opgelegd. 

Betrokken partijen worden door het PPE over deze wijzigingen geïnformeerd. 


AANDACHTSPUNTEN

De aanvrager van de tegemoetkoming is de leverancier van de gevaccineerde legvermeerderingsdieren of van de gevaccineerde leghennen, dat wil zeggen: de opfokorganisatie. De pluimveehouder kan dus zelf géén aanvraag indienen. Het PPE raadt de pluimveehouders wel aan om erop te letten dat de tegemoetkoming op tijd wordt aangevraagd;

De leverancier verstrekt de tegemoetkoming in de vorm van een korting aan de pluimveehouder;

De tegemoetkoming voor de regeling 2014 is vastgesteld op maximaal € 0,14 per gevaccineerd legvermeerderingsdier of gevaccineerde leghen;

Vermeerderingsdieren of leghennen dienen volledig gevaccineerd te zijn;

Betrokkenen worden uitgebreid door het PPE over de regeling geïnformeerd; 

Bij een eigen opfokbedrijf geldt dat het eigen opfokbedrijf de aanvraag in moet dienen, zijnde leverancier van de gevaccineerde dieren. U dient hiervoor zélf contact op te nemen met de MO-Productschappen!


NADERE INFORMATIE

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met MO-Productschappen, Unit Sectorregelingen, tel. (079) 368 7164/368 7641/3634321 of e-mail mosectorregelingen@pbonet.nl. 

Met algemene vragen over deze regeling kunt u hier ook terecht. Als er vragen zijn over een specifieke aanvraag, neem dan eerst contact op met uw leverancier! 

Geplaatst op 24 maart 2014 

 
 

Inloggen op de ledenportal