Pluimveehouderij: Kippen met camera’s

31-03-2014
Tony Coote in New South Wales (Australië) heeft zijn kippen uitgerust met een kleine camera om inzicht te krijgen in hun vreetgedrag. Hij wil weten of dat de smaak van vlees en eieren beïnvloedt.

Ik bezocht het biologisch bedrijf Durella van Tony Coote in New South Wales (Australië) in het kader van mijn Nuffield-scholarship. Coote en zijn familie houden kippen, vleesvee en een paar varkens. Vooral de compleet andere denkwijze van de Coote's zette me aan het denken. Niet dat ik mijn bedrijfsvoering zo op de kop wil zetten, maar als gangbare boer kon ik er toch van leren. Sterker nog, het inspireerde me.

Het gouden ei?
Coote's kippen lopen er extensief bij, 150 kippen op een hectare. Dat moeten wel gouden eieren zijn, dacht ik. Ze brengen als ik het goed begrepen heb ongeveer vijf keer zoveel op als normaal. Je moet dan wel bedenken dat die hectare tussen de 1.000 en 1.500 Australische dollars (€650 en €1.000) waard is. Maar dat terzijde. Centraal staat het gedrag van het dier. Toch leuk om te vermelden is dat Coote vanuit deze filosofie tot de conclusie kwam dat water en voer buiten moeten zijn. Dat is in de natuur ook zo. Vanuit de gedachte dat de kippen van oudsher in een boom slapen, moet hun stok hoog zijn. Hun stok zat in de schuur waar ook de eieren werden gelegd.

De beste vleeskwaliteit
Opvallend vond ik dat diezelfde boer vertelde dat labelling bij rundvlees heel moeilijk is door het grote aanbod. En ook dat het mesten van koeien op gras een uitstekende kwaliteit vlees geeft. Graan is volgens die boer niet natuurlijk voor de koe. Wat ik hier nu zo prachtig aan vind, is dat bij de rundvleesproeverij van NieuwVers dezelfde conclusie werd getrokken. Daar won ook de koe die in de wei met gras was vetgemest. Dan is de wereld toch weer klein.

Omega 3 en 6
Zo wilde Tony Coote ook weten wat voor voedingsstoffen er in de eieren zitten. Onderzoek wees uit dat de eieren meer omega 3- en 6-vetzuren bevatten dan reguliere eieren. Een goede balans en hoeveelheid zijn belangrijk voor een goede gezondheid. De kippen krijgen biologisch voer en vreten allerlei grassen uit de wei. Veel aandacht dus voor de nutritionele kant van ons eten.

Hencam
Prachtig vind ik het onderzoek met de 'hencam' dat de Coote's op hun bedrijf willen gaan uitvoeren. De kippen krijgen een kleine camera op hun kop. De bedoeling is dat de camera gaat registreren wat de kippen vreten, waarnaar hun voorkeur uitgaat en hoe hun eetpatroon is. Dit in de gedachte dat de dieren hun eetpatroon van nature zelf regelen. Kijk naar de panda's, die vreten bamboe. Of de koala, die op de eucalyptusboom leeft en de blaadjes vreet. Wat nog mooier is, is dat Coote samen met burgers het onderzoek wil financieren. Wat een machtig mooi idee!

Het is niet dat ik mijn varkens nu met een camera op de kop wil laten rondlopen om uit te zoeken wat ze het liefst eten, maar mijn aandacht is nu naast smaak ook gericht op voeding en gezondheid van de mens. Een spoor waar ik me de komende tijd op wil gaan richten.

 

door Annechien ten Have

 

 
 

Inloggen op de ledenportal