Hogeschool Windesheim: Op zoek naar het oudste boeren- of tuindersbedrijf in Nederland

15-04-2014

Windesheim, LTO Noord, het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK)en Rabobank zijn op zoek naar het oudste agrarische familiebedrijf in heel Nederland, van Groningen tot Zeeland. Boeren en tuinders waarvan het bedrijf al vele generaties in de familie is, worden opgeroepen zich aan te melden vóór 1 juni 2014.

Onder de titel 'Boer zoekt roots' wordt gezocht naar 'oude’ familiebedrijven, die het is gelukt om vanuit het verleden naar het heden toe een bedrijf te realiseren waar de ondernemers trots op zijn. Waar ze als gezinsleden met elkaar samenwerken, lief en leed delen en samen beslissingen nemen, iedere dag weer. Hanneke Meester is vanuit LTO Noord betrokken bij de zoektocht naar oude agrarische familiebedrijven. 'Hiermee willen we de aandacht vestigen op moderne boeren- en tuindersbedrijven die vanuit de traditie toekomstgericht ondernemen', zegt Meester.

Aanleiding voor de zoektocht naar de 'oude' familiebedrijven is het ‘International Year of Family Farming’. 'In 2014 gaat in heel Europa de aandacht uit naar gezinsbedrijven in de land- en tuinbouw', vertelt Meester. 'De meeste bedrijven in land- en tuinbouw zijn gezinsbedrijven, zij hebben de agrarische sector groot gemaakt. Dat sommige bedrijven al vele generaties lang in de familie zijn, soms al een aantal eeuwen en anno 2014 nog altijd met succes ondernemen, dat is heel bijzonder. Door op zoek te gaan naar oude familiebedrijven in land- en tuinbouw zetten we de huidige ondernemers en de generaties vóór hen in het zonnetje'.

Portretten

Op 20 november willen de vier partners tijdens een congres bekend maken welke boeren- of tuindersfamilie de oudste 'roots' heeft. Van dit oudste agrarische bedrijf en van andere uit de top tien oudste boeren- of tuindersfamilies, afkomstig uit het hele land en uit verschillende sectoren, worden persoonlijke portretten gemaakt. Die worden opgenomen in de rapportage over het onderzoek naar gezinsbedrijven in land- en tuinbouw, dat dit jaar wordt gehouden door Windesheim in samenwerking met het LEI. Het onderzoek richt zich op de positie en de inzet van de gezinsleden en wat daarin is veranderd in de afgelopen dertig jaar.

Ieder gezinsbedrijf, iedere familie, heeft zijn eigen geschiedenis, zijn eigen verhaal. Daar zijn Windesheim, LTO Noord, Rabobank en NAJK nieuwsgierig naar. Wie staan aan de basis van het bedrijf? Wat is de invloed geweest van de generaties vóór de huidige generatie (en de toekomstige) op het bedrijf? Wat zijn succesfactoren gebleken en wat kan de huidige en toekomstige generatie hiervan leren? Dat alles kan aan bod komen in de persoonlijke verhalen van de oudste boeren- en tuindersfamilies van Nederland.

Komt uw bedrijf in de top 10 voor?

'Oude' familiebedrijven in land- en tuinbouw uit heel Nederland, van Groningen tot Zeeland, worden opgeroepen zich vóór 1 juni 2014 aan te melden. Wie weet behoort uw familiebedrijf wel tot de oudste in Nederland!

Aanmelden

 

 
 

Inloggen op de ledenportal