Pluimveeweb: Rechten behouden door onzekerheid BMC Moerdijk

24-04-2014

 

donderdag 24 april 2014

De onzekerheid over de toekomst van de Biomassa Centrale (BMC) in Moerdijk woog mee in het besluit om de pluimveerechten tot 2018 te handhaven.

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken woensdag 23 april in een brief aan de Eerste Kamer. „De pluimveesector verwerkt op dit moment al een groot deel van de mest. Een aanzienlijk deel van de mest (40 à 45 procent) wordt in de BMC in Moerdijk verwerkt”, aldus de staatssecretaris. 

„De MEP-subsidie voor de BMC loopt per 2018 af. Het  Planbureau voor de Leefomgeving en Wageningen UR geven in hun analyse aan dat onzeker is of de BMC zonder subsidie rendabel kan opereren. Dit geeft onzekerheid over de toekomstige verwerkingscapaciteit”, volgens Dijksma. 

Nog 20 jaar produceren

„Technisch kan de installatie vanaf dat moment nog 20 jaar produceren. Het verdienmodel is in die periode vooralsnog kwetsbaar. Ik heb de sector opgeroepen om te werken aan de borging van voldoende mestverwerkingscapaciteit voor de periode vanaf 2018.”  

Dijksma vindt verbranding van pluimveemest wel als een bruikbare oplossing voor het terugdringen van het mestoverschot, zeker als de assen daarna ook nog gebruikt worden als grondstof voor kunstmest.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal