Pluimveeweb: Uitloopbedrijf moet straks mogelijk meer betalen aan diergezondheidsfonds

24-04-2014

 

donderdag 24 april 2014

De Nieuwe brancheorganisatie AVINED gaat onderzoeken of en hoe het diergezondheidsfonds voor de pluimveesector moet worden aangepast. Na de aanpassing zou het kunnen zijn dat pluimveehouders die over uitloop beschikken jaarlijks meer geld moeten betalen aan dit fonds omdat het risico groter is dat hun dieren ziek worden door bijvoorbeeld vogelgriep.

Dat zei NOP-voorzitter Eric Hubers dinsdagavond 22 april op de ledenbijeenkomst van LTO Noord vakgroep Pluimveehouderij in Apeldoorn. „Eerst doen we een risicoanalyse om te bepalen wat realistische tarieven voor iedere groep pluimveehouders zijn”, licht secretaris Alex Spieker van de NOP toe.

„Nu wordt afhankelijk van het aantal dieren dat een pluimveehouder heeft, bepaald hoeveel iedere pluimveehouder aan dit fonds moet betalen”, zegt Spieker.

Het geld van het diergezondheidsfonds voor de pluimveesector wordt gebruikt om schade aan pluimveehouders te vergoeden bij een uitbraak van een besmettelijke, bestrijdingsplichtige ziekte, zoals vogelgriep. „Momenteel zijn de onderhandelingen gestart voor een nieuwe vierjarige overeenkomst. De huidige overeenkomst loopt eind dit jaar af”, aldus Spieker. 

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal