Boerderij: Duurzame productie pluimveesector noodzaak

29-04-2014

 

PLUIMVEEHOUDERIJ

Barneveld - De Nederlandse pluimveesector moet het voor de toekomst hebben van de duurzame productie.

Het is van groot belang dat Nederland in duurzame productie voorop blijft lopen, ook met het oog op de export. Dat zei Jeroen van den Hurk van de Rabobank tijdens de Pluimveerelatiedag, georganiseerd door het vakblad Pluimveehouderij en de NOP.

De Nederlandse pluimveesector heeft met zijn relatief kleine omvang nog steeds een leidende rol in de wereld. De sector is sterk en heeft binnen Europa op het gebied van kostprijs nog steeds een leidende positie. Aan die positie wordt echter wel geknabbeld aldus Van den Hurk. De voorsprong van Nederland op dat gebied neemt af. Hij wees op de ontwikkelingen in de maatschappij. De maatschappelijke druk op de sector als het gaat om de productievoorwaarden wordt steeds wispelturiger. De afgelopen jaren lag de focus van de maatschappij op welzijn; later meer op antibioticagebruik en nu liggen de vermeende volksgezondheidsaspecten van de productie onder de loep. Het maakt het voor de sector niet altijd makkelijk om op de wensen en eisen van de maatschappij in te spelen.  Daarbij komt dan ook nog dat de eisen per land en ook steeds meer binnen Nederland per provincie steeds meer uiteen beginnen te lopen.

Van den Hurk verwacht dat duurzame productie in toenemende mate in heel Europa de eis wordt. Duurzaamheid in al zijn aspecten. De Nederlandse sector doet er goed aan om zo duurzaam mogelijk te produceren, maar daarbij ook weer niet te ver voor de muziek uit te lopen. Niet altijd is een duurzamer productie kostprijsverhogend, aldus van den Hurk in een toelichting. "Kijk maar naar het antibioticaverbruik. Een verbruik van bijna nul werkt juist kostprijsverlagend."

Het is voor de sector verder van groot belang om de gelederen gesloten te houden en zo veel mogelijk met één stem te spreken. De productie moet transparant zijn met een sluitende tracking en tracing en borging van de productie.

door SAKE MOESKER 29 apr 2014

 
 

Inloggen op de ledenportal