Nieuwe Oogst: Insecten in krachtvoer varkens en pluimvee

09-05-2014

 

vrijdag 09 mei 2014, 17.07 uur

Eiwit en vet van insecten als onderdeel van het krachtvoer voor varkens en pluimvee. Als het aan Coppens Diervoeding en insectenproducent Protix Biosystems ligt, is dat vanaf volgend jaar werkelijkheid. 

Vandaag tekenden beide partijen een samenwerkingsovereenkomst voor de afname van 200 ton insectenvet en 300 ton insecteneiwit door Coppens. Dit wordt, vanwege de lichte verteerbaarheid, vooral ingezet in het voer voor biggen en jonge kuikens.

Eiwit 

Probleem is er nog met het eiwit. Dit wordt gezien als dierlijk eiwit en mag daarom niet in veevoer worden verwerkt. Dit komt mede door de discussie rond de verpreiding van TSE's, zoals BSE, via diermeel. Het ministerie van EZ werkt eraan om dit toepasbaar te krijgen. 

Insecten zijn niet alleen een goede vervanger voor vismeel en soja, het zou ook mogelijk een antimicrobiële werking hebben, dank zij de in het meel aanwezige chitine. 

Qua kosten kan het concurreren met andere vet- en eiwitbronnen. 'Het is niet goedkoper, maar ook niet duurder', aldus Hendrik de Vor van Coppens Diervoeding.

Terug Auteur:Pieter Stokkermans

 
 

Inloggen op de ledenportal