GD: Histomonosis niet alleen een kalkoenenprobleem

20-05-2014

Blackhead is een parasitaire ziekte die gepaard gaat met necrotiserende ontsteking van de blindedarmen en de lever. De ziekte veroorzaakt vooral problemen bij kalkoenen, maar is ook bekend bij kippen.

In 2013 is met name bij leghennen een stijging te zien in het aantal Histomonasinfecties ten opzichte van 2012, echter dit aantal is vergelijkbaar met voorgaande jaren. Bij kalkoenen werd een met 2012 vergelijkbaar aantal Histomonas-infecties aangetoond. Omdat Histomonosis bij kalkoenen over het algemeen gepaard gaat met hoge uitval (>50% is eerder regel dan uitzondering) veroorzaken de uitbraken veel economische schade. Om deze reden blijft aandacht voor deze ziekte in de kalkoenensector noodzakelijk.

In het vierde kwartaal is een sterke toename te zien van het aantal Histomonas-diagnoses bij reproductiepluimvee. Er worden met name monsters ingezonden van reproductiekoppels met een toename van het aantal achterblijvers en/of een toename in sterfte. Bij sectie worden in deze koppels bij een aantal dieren histomonaslaesies gevonden.


 
 

Inloggen op de ledenportal