Boerderij: 'Wetgeving ingesteld op bestaande ideeën'

04-06-2014

 

PLUIMVEEHOUDERIJ

Groenekan – Wetgeving is ingesteld op bestaande ideeën en onvoldoende op nieuwe concepten. Het Rondeel-concept voor de productie van duurzame eieren levert daarom niet meer dan de classificatie 2 op voor scharreleieren. Dat zei directeur Peter Koelewijn van Rondeel tijdens de Agri Food Top.

Rondeelstallen zijn zo ontworpen en ingericht dat alle kippen aan hun natuurlijke behoeften kunnen voldoen. Hierbij ook rekening houdend met het feit dat lichamelijke ingrepen, zoals het behandelen van de snavels, bij de kippen achterwege gelaten kunnen worden. De gedachte is volgens Koeleman eenvoudig: "je moet het een leek makkelijk kunnen uitleggen. Uiteindelijk wil die een zo natuurlijk mogelijke situatie."

Volgens Koeleman past innovatie soms niet in het keurslijf dat bestuurders scheppen. Zo kennen eieren vier classificaties en staat op Rondeel-eieren een 2 voor scharreleieren. "In werkelijkheid zitten in het Rondeel-concept ook belangrijke elementen van het vrije-uitloopconcept en de biologische sector, maar uiteindelijk komt er één nummer op het ei en moet je het dus anders naar de consument vertalen, zoals via verpakking."

Volgens de planning zouden in 2014 al zes Rondeelstallen in Nederland prijken. Maar zover is het nog niet, vooral door moeizame vergunningverlening. Eind 2013 stonden in Nederland drie Rondeelstallen. In 2015 worden er twee opgeleverd, maar de onderneming zoekt verder naar pluimveehouders. De afzet van eieren loopt weliswaar goed, toch er is volgens Koeleman een bepaald volume nodig om het systeem succesvol te maken.

Rondeel kijkt volgens Koeleman ook naar nieuwe eiproducten en het opwaarderen van vlees van uitgelegde leghennen. Het naar Afrika verschepen van derderangs ingevroren kippenvlees, zoals dat soms in de ogen van mensen gebeurt, is volgens hem 'geen goed verhaal'.

door JAN CEES BRON 4 jun 2014

 
 

Inloggen op de ledenportal