Pluimveeweb: Italië veroordeeld wegens niet naleven kooiverbod

05-06-2014

Italië is door het Europees Hof veroordeeld voor het niet naleven van het verbod op klassieke kooihuisvesting van leghennen, meldt het Belgische Pluimvee in haar wekelijkse nieuwsbrief.

Italië hoeft enkel de gerechtskosten te betalen. Het land krijgt geen boete voor niet-naleving van de wet, terwijl het produceren in traditionele kooien een serieuze impact gehad heeft op de marktwerking van de eiernoteringen in heel de EU.

Mede door de nalatigheid van de Italiaanse autoriteiten zijn de eierprijzen door een diep dal gegaan. Zelfs op dit moment heeft de markt zich nog niet gestabiliseerd. Nederlandse en Belgische leghennenhouders, die keurig de wet gevolgd hebben en veel euro’s gestoken hebben in nieuwe stallen en stalinrichtingen, zijn hier de dupe van.

Lastige financiële situatie

„Het zal nog jaren duren alvorens de financiële putten die het afgelopen anderhalf jaar geslagen zijn, gedempt zullen zijn. Als de Europese beleidsmakers ooit nog een of andere wet zullen uitvaardigen, dan moeten we onze leden misschien aanraden om publiek ongehoorzaam te zijn en gelijktijdig onze politici aansporen om een oogje dicht te knijpen?”, schrijft Pluimvee in haar nieuwsbrief.

„Zulke zaken blijven toch zonder gevolgen… Bovendien is dit zeer bevorderlijk voor het mensenwelzijn! Dit wordt tegenwoordig wel eens genegeerd…”, meldt Pluimvee.

Tekst:Tom Schotman & Pluimvee

 

 
 

Inloggen op de ledenportal