Pluimveeweb: ‘500 eieren per 100 weekse hen in 2020’

28-05-2014

In 2020 kan een leghen 500 eieren leggen in 100 weken en kan een voederconversie van 2,07 worden gehaald. Om dat te halen, selecteren we als fokkerijorganisatie nu op de ei kwaliteit aan het einde van de koppel.

Dat zei Servé Hermans, managing director van fokkerijorganisatie ISA donderdag 22 mei tijdens het Lage Landen Pluimveecongres op de VIV Europe in Utrecht. Hermans voorspelt dat broederijen eraan gaan. „Doordat pluimveehouders de leghennen langer aanhouden zijn er minder kuikens nodig, daarom gaan broederijen het moeilijk krijgen.”

577 eieren

De wereldwijd actieve fokkerijorganisatie, onderdeel van Hendrix Genetics fokte al een hen die 577 eieren legde in 102 weken. Met een bloedmonster van hoogproductieve dieren kunnen ze snel verbeteringen doorvoeren. In verleden lag de nadruk op de piek en het doorlegvermogen, daar komt nu ei kwaliteit (aan het einde van de koppel) bij en bevedering van de hennen.

Volgens Hermans is zijn bedrijf nu groot genoeg om winst te kunnen maken. Hendrix Genetics werkt op gebied van onderzoek en ontwikkeling samen met fokkerijorganisatie Cobb dat in de vleeskuikensector actief is. Ook wordt er veel met de Wageningen UR samengewerkt.

Tekst:Tom Schotman

 

 
 

Inloggen op de ledenportal