Pluimveeweb: Graannoteringen blijven licht dalen op termijn

10-06-2014

In het begin van vorige week zette de dalende trend van de granen verder in om in het tweede deel van de week enigszins te herstellen.

Er zijn verschillende redenen voor de daling, meldt Agrifirm in zijn wekelijkse update:

  • De belangrijkste reden voor de prijsdaling van de tarwe is het weer dat zich de afgelopen 2 weken voor de nieuwe oogst gunstig heeft ontwikkeld.
  • De omstandigheden voor de graanoogst van de EU zijn vooralsnog gunstig, wat bijdraagt aan de verwachting van een grote tarweoogst en wereldwijd aanbod op korte termijn. De Europese Commissie heeft de opbrengstprognose voor tarwe met 1,6 miljoen ton verhoogd naar een totaal van 137,5 miljoen ton. Dat zou betekenen dat Europa de op 2 na grootste oogst ooit zou realiseren. De opbrengst staat hiermee onder het record van 6 jaar geleden en net onder die van vorig jaar. De hogere verwachting wordt zowel veroorzaakt door een groter areaal (23,9 miljoen) als een hogere hectareopbrengst (5,8 ton).
  • De wereld produceert volgend seizoen meer graan dan het verbruikt. Dat meldt de International Grains Council (IGC) in de laatste oogstprognose. IGC schat de wereldproductie in 2014/2015 in op 1937 miljoen ton graan met een verbruik van 1935 miljoen ton graan. Daardoor groeit de graanvoorraad naar 398 miljoen ton graan aan het einde van het seizoen. Alleen in 2009/2010 eindigde de wereld met een grotere voorraad. De grotere graanproductie zit volgens de IGC in een meevallende maisoogst in de EU, Brazilië, Mexico en Rusland. De wereld produceert volgende seizoen 955 miljoen ton mais, terwijl de vraag blijft steken op 947 miljoen ton.
  • Ook positieve berichten over de stand van de mais in de VS wordt weergegeven in het rapport Crop Progess. Maar liefst 95 procent was gezaaid t.o.v. 88 procent een week eerder en 76 procent krijgt de status good to excellent’, 13 procent hoger dan vorig jaar. Dit is de hoogste score van de laatste 7 jaar.
  • IKAR (Russisch Institute for Agricultural Market Studies) meldt dat het weer in Rusland en Oekraïne significant is verbeterd. De gewassen in de Oekraïne hebben de vorst goed doorstaan waarbij de tarwe in goede conditie verkeert. De negatieve impact van de late inzaai is hiermee gecompenseerd. Voor Rusland wordt de graanproductie van 2014 met 1 miljoen ton naar boven bijgesteld naar 96 miljoen ton graan. Voor Oekraïne acht het instituut het realistisch dat het land de recordopbrengst van 63 miljoen ton van het afgelopen seizoen, gaat overtreffen.

Graannoteringen

Afgelopen week daalden de maïs en de gerst op de fysieke mark, terwijl tarwe steeg. Tarwe voor directe levering steeg 3 euro/ton, terwijl de dag noteringen van gerst 1 euro/ton en maïs met 4 euro/ton daalden. In vergelijking met vorige week gebeurde er op de termijnmarkten minder. Tarwe bleef nagenoeg gelijk en maïs zakt 1 euro/ton euro per ton. Gerst zakte wat harder met 4 euro/ton.

Marktinfo Soja – Raap

Wat betreft de sojamarkt is er afgelopen week weinig nieuws te vermelden. Volgens Oil World oogst de wereld een record van 301 miljoen ton sojabonen en dat is 6,1 procent meer dan dit seizoen. Op de termijnmarkt in Chicago daalde het novembercontract van de nieuw oogst. De notering van de oude oogst steeg wel als gevolg van de vraag vanuit China.

De opbrengst voor koolzaad zijn positief. De Europese Commissie verwacht een opbrengst van 21,18 miljoen ton t.o.v. vorig jaar 20,9 miljoen ton. Hierdoor staat de koolzaadprijs onder druk.

Sojanoteringen

Op de fysieke markt daalden de sojanoteringen deze week voor directe levering met 3 euro/ton, terwijl de raap met 4 euro/ton steeg. Ook voor de levering op termijn daalde de soja, terwijl de raap nagenoeg gelijk bleef.

Koers euro/dollar

Afgelopen week veranderde de koers van de euro t.o.v. de dollar bijna niet en bleef steken op 1,3658.

Tekst:Tom Schotman & Agrifirm

 

 
 

Inloggen op de ledenportal