Pluimveeweb: Sommige Vlaamse controleurs overtreden de wet

10-06-2014

Op pluimveebedrijven komen regelmatig controleurs van diverse diensten over de vloer. Dit is normaal, pluimveehouders produceren een voedingsproduct dat aan bepaalde standaarden moet voldoen.

Bij de productie hiervan dienen pluimveehouders aan opgelegde productie- en welzijnsvoorwaarden te houden. De naleving hiervan moet gecontroleerd worden. Het overgrote deel van de controles gebeurt ook op een zeer professionele manier door erg beleefde en correcte mensen, schrijft het Belgische Pluimvee in haar wekelijkse nieuwsbrief.

Controleurs overtreden regels

„Toch gebeurt het al eens dat controleurs de regels aan hun laars lappen”, geeft Pluimvee aan. Regelmatig wordt de vakbond Vlaamse Bedrijfspluimvee- en konijnenhouders vzw door leden ingelicht over het niet naleven van voorschriften vanwege controleurs.

Maar ook deze mensen hebben zich aan bepaalde voorschriften te houden. Daarom zou dit niet mogen gebeuren. Zeker van mensen met verantwoordelijke functies zou je toch een groot verantwoordelijkheidsgevoel mogen verwachten.

Aan regels houden

Als een pluimveehouder aan bezoekers vraagt om een bezoekersregister in te vullen, bedrijfseigen kledij en overschoentjes aan te doen of zelfs om een douche te nemen alvorens de stallen te betreden, dan dient elke bezoeker zich hieraan te houden, ook de vertegenwoordiger van een officiële instantie.

„Pluimveehouders, wees altijd beleefd en loyaal tegen controleurs, maar laat jullie niet intimideren. Als jullie bedrijfsvoering acties als douchen voorziet, wijk daar dan niet vanaf. Controleurs hebben zich ook aan jullie regels te houden”, adviseert de Vlaamse vakbond.

„Mochten er bepaalde mensen echt nukkig zijn en weigeren jullie regels te volgen, laat het ons dan weten. Wij kunnen dan aan de betrokken instantie duidelijk maken dat zulke mistoestanden echt niet kunnen”, meldt de Vlaamse vakbond.

Tekst:Tom Schotman & Pluimvee

 

 
 

Inloggen op de ledenportal