Pluimveeweb: Tarwenoteringen vertonen geen herstel

16-06-2014

De tarwenoteringen op de internationale markten vertoonden de afgelopen week geen herstel, wat het gevolg is van de relatief hoge wereldvoorraden tarwe in combinatie met de redelijke goede oogstverwachtingen, schrijft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in het weekbericht Granen.

De tarweoogst in de Verenigde Staten is iets lager door een mindere wintertarweoogst en ook de droogte in delen van Rusland zorgt voor een negatieve aanpassing van de oogst met 2 á 3 miljoen ton tarwe. Verder zijn de omstandigheden in Turkije verre van ideaal, waardoor dit land de komende maanden minimaal 3 á 4 miljoen ton tarwe/gerst moet invoeren.

Neerslagproblemen

De laatste jaren was Turkije een (bescheiden) exporteur van tarwe, maar door een tekort aan neerslag in het voorjaar gevolgd teveel neerslag in de afgelopen weken, staat de Turkse tarwe/gerst er erg slecht bij.

Volgens RVO.nl gaan autoriteiten in Rusland minimaal 3 miljoen ton maaltarwe aankopen als aanvulling op de strategische (interventie)voorraad. Daardoor is er minder beschikbaar voor export. Ondanks die negatieve berichten, blijven de graannoteringen onder druk staan. Dat is weer het gevolg van de goede oogstverwachtingen voor onder andere de Europese Unie en Oekraïne.

Verenigde Staten

De neerslag in de Verenigde Staten zorgt voor redelijke goede omstandigheden voor de zomertarwe en maïs. Daardoor zakken de maïsnoteringen en die dalende maïsprijzen hebben weer een negatieve invloed op de internationale tarwenoteringen.

De gerstnoteringen op de wereldmarkt blijven stabiel, bij redelijk goede oogstprognoses. Voor Australië verwachten analisten dit seizoen een daling van de oogst met 2 miljoen ton tot 7,5 miljoen ton. Dit komt door een lagere opbrengst per hectare vanwege de minder gunstige weersomstandigheden, aldus de rijksdienst.

Tekst:Annemarie Gerbrandy

 

 
 

Inloggen op de ledenportal