Boerderij: Sector tegen wetsvoorstel dieraantallen

17-06-2014

ALGEMEEN

Doetinchem - Het wetsvoorstel Dieraantallen en Volksgezondheid dat staatssecretaris Dijksma ter consultatie heeft gepubliceerd valt niet in goede aarde bij de veehouderij organisaties.

Dirk Jan Schoonman, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), laat weten dat in het wetsvoorstel 'wel heel erg sterk een link gelegd wordt tussen gezondheid en aantallen dieren'. Volgens hem is maar zeer de vraag of er bewijs is dat er een verband bestaat tussen volksgezondheid en hoeveelheden dieren per gebied, bedrijf of stal. "Het wetsvoorstel biedt ruimte voor veel discussie", aldus Schoonman. "Gaat het wel werken", vraagt hij zich af. Schoonman benadrukt dat zoönosen in de melkveehouderij niet zo'n groot probleem zijn, vergeleken met bijvoorbeeld de geitenhouderij. "Bij ons is dit onderwerp minder actueel. Ik vraag me dan ook af of er wel aanvullende maatregelen nodig zijn. In de melkveehouderij worden middels het fosfaatplafond de dieraantallen geregeld", aldus Schoonman.

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) is 'faliekant' tegen het wetsvoorstel. "Wij nemen met kracht afstand van het voorstel", reageert voorzitter Ingrid Jansen. Volgens haar heeft de varkenshouderij al te maken met voldoende wetten en regels, zowel nationaal als op provinciaal niveau op het gebied van bijvoorbeeld geur en ammoniak. Ook zij benadrukt dat er geen wetenschappelijke basis is die aantoont dat er een relatie is tussen dieraantallen en volksgezondheid. "De staatssecretaris moet het wetsvoorstel intrekken", zegt Jansen. Het voorstel staat volgens haar ook lijnrecht op de onlangs gepresenteerde verduurzamingsagenda van de varkenshouderij, verwoord in de nota Recept voor Duurzaam varkensvlees. "Dit wetsvoorstel doet afbreuk aan de voedselvoorziening en economische situatie in de varkenshouderij", aldus Jansen.

Stichting VROM? die tegen megastallen en intensieve veehouderij is laat weten dat ze altijd blij is met maatregelen die een verdere intensivering van de veehouderij tegengaan. "We zitten nu echt tegen het maximum aantal dieren aan", zegt woordvoerder Jan Veldhuis van de stichting. Volgens hem is Nederland te klein voor intensieve veehouderij. "De slag om de bulk gaan we altijd verliezen van landen zoals China, waar veel meer ruimte is en de productiekosten lager zijn." Veldhuis vindt het een goed idee om dieraantallen te beperken 'hoe pijnlijk ook voor de ondernemers'.

Sonja Borsboom van burgerinitiatief Megastallen Nee had nog geen tijd om kennis te nemen van het wetsvoorstel en om een reactie te geven. Q-uestion, de stichting voor mensen met Q-koorts, is onbereikbaar voor commentaar.

door MARTIJN TER HORST 17 jun 2014

 
 

Inloggen op de ledenportal