Boerderij: Groot areaal VS drukt graan- en sojaprijzen

01-07-2014

AKKERBOUW

Chicago – De prijzen van mais en sojabonen daalden maandag en dinsdag op de termijnmarkt in Chicago. De akkerbouwers in de Verenigde Staten blijken meer mais en sojabonen te hebben gezaaid dan verwacht. De prijsdaling bij mais en sojabonen trok ook de tarweprijs omlaag.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) publiceert ieder jaar op 30 juni 's ochtends de definitieve arealen met akkerbouwgewassen. De arealen mais en sojabonen vallen groter uit dan verwacht. Daar komt bij dat de VS op 1 juni meer mais en sojabonen op voorraad had dan verwacht. Ook al is de voorraad sojabonen erg klein in vergelijking met voorgaande jaren.

De grotere voorraden en arealen drukken de prijzen. De maisprijs zakte in Chicago 5 procent in één dag. De sojaprijs zakte naar het laagste niveau in vier maanden. Het septembercontract voor tarwe sloot in Chicago op $5,775 per bushel (€155 per ton), de laagste prijs sinds januari. In de drie voorgaande jaren sloot de notering voor de nieuwe oogst hoger op 30 juni. De handel verwacht dit jaar blijkbaar een grotere prijsdruk dan in voorgaande jaren vanwege de grote productie die wordt verwacht.

De veevoersector gaat uit van een dalende voerprijs. Directeur inkoop Gert-Jan Hermanussen van ForFarmers ziet dalingen op de fysieke markt wel achterblijven op de beursprijzen. "De vraag is op welk moment prijzen zo laag zijn dat boeren ervoor kiezen tarwe niet aan te bieden, maar op te slaan totdat prijzen weer wat aantrekken. Een tweede factor is de kwaliteit. Hoeveel gaat weg als baktarwe?"

De sojaprijs is eveneens gedaald. Ook hier wordt een verdere daling verwacht omdat de wereldmarkt overspoeld kan worden door een vloedgolf soja uit Noord-Amerika. "Vooralsnog is de markt krap omdat de VS is uitverkocht en in Argentinië de peso daalt en de inflatie hoog is. Boeren houden soja daarom vast waardoor de wereldmarkt helemaal van Brazilië afhankelijk is."

De oogst in de VS begint waarschijnlijk in oktober. "Pas als er inderdaad een groot aanbod vanuit de VS komt, misschien over een maand of twee, verwacht ik scherpe prijsdalingen. Tot die tijd zal de prijs sterk schommelen."

Tarwe maakt gemiddeld 15 tot 20 procent uit van het mengvoer, het aandeel soja is kleiner. Daarom is de graanmarkt leidend en verwacht ForFarmers een daling van de huidige voerprijs, die de meeste impact heeft in de vleeskuikensector.

door JAN ENGWERDA 1 jul 2014

 
 

Inloggen op de ledenportal