PVE: Uitgangspunten en normen bedrijfsbegrotingen legpluimveehouderij

01-07-2014

Onlangs heeft het overleg prijsindicaties pluimveehouderij de uitgangspunten en normen voor de bedrijfsbegrotingen voor de lange termijn vastgesteld. Deze normen zijn exclusief BTW en worden gebruikt bij bedrijfsbegrotingen en bij aanvragen voor de Garantstelling Landbouw en BBZ. Wageningen UR Livestock Research heeft de begrotingen uitgewerkt.

Dit overleg kon plaatsvinden mede door subsidie van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE).

Het saldo voor de lange termijn is per opgehokte hen inclusief berekende rente voor witte hennen in koloniehuisvesting vastgesteld op € 3,26, voor scharrelhennen op € 3,78, voor bruine hennen met vrije uitloop op € 4,76 en voor biologische hennen op € 9,41. Doordat de productieperiode verlengd is, vallen de saldo’s per opgehokte hen hoger uit dan voorheen. Op jaarbasis blijven de saldo’s gelijk of dalen licht. 

In tabellen 1 t/m 4 zijn de onderliggende normen voor de vastgestelde saldo’s weergegeven. Genoemde bedragen zijn netto prijzen, dus inclusief kortingen, toeslagen enz. Mestafzetkosten zijn niet bij de saldo’s inbegrepen. 

VOERPRIJS

Sinds 2008 is de verwachting voor de voerprijs elk jaar verhoogd, totaal met 30-35%. Dit blijkt nog steeds onvoldoende te zijn. Vanwege de verwachting dat de voerprijs de komende jaren op een niveau blijft liggen dat weliswaar lager is dan gemiddeld tussen 2010-2013, en dit hoge niveau langer aanhoudt dan eerder verondersteld, wordt ook dit jaar de prijsverwachting naar boven bijgesteld met € 1,50-2,00 per 100 kg. Dit betekent voor leghennenvoer € 25,- per 100 kg en voor scharrel en vrije uitloop € 25,50 per 100 kg. 

MESTAFZETKOSTEN

Geen onderdeel van het saldo, maar wel een post om rekening mee te houden in begrotingen, zijn de afzetkosten van mest naar derden. Deze kunnen van bedrijf tot bedrijf zeer sterk verschillen. De begrotingsnorm voor mestafzet naar derden middels lange transport-afstanden is op € 15,00 per ton (exclusief BTW) gesteld inclusief de kosten voor mestbewerking, tussenopslag, rechten, bemonstering etc. 

De mestafzetprijs wordt beïnvloedt door de N/P verhouding en het drogestofpercentage en bij het inschatten van de mestafzetkosten moet rekening gehouden worden met regio en periode waarin mest afgezet moet worden.

Meer informatie over de uitgangspunten en normen bedrijfsbegrotingen legpluimveehouderij is te vinden op de website van de PVE.

bron: PVE, 01/07/14 

 
 

Inloggen op de ledenportal