Boerderij-blog: Legpluimveehouderij in mineur

18-07-2014

REDACTIEBLOGGER

In stilte beleeft de legpluimveesector zware tijden.

Legpluimveehouderij in mineur

Het LEI Wageningen UR zet een aantal schrikbarende feiten op een rij: negatieve inkomens in 2011 en 2013. Ondernemers die niet aan hun betalingsverplichting kunnen voldoen. Geen geld voor een nieuwe ronde kippen. Uitstel van betaling bij veevoerleveranciers. Faillissementen zelfs. Het contrast met de grotere sectoren, met name melkveehouderij en akkerbouw, is enorm.

 

De eierproducenten hebben een tijdlang voordeel gehad van hun relatieve voorsprong op het nabije buitenland. Nederland was voortvarend in de overschakeling op scharreleieren in plaats van kooieieren. Maar die voorsprong verdwijnt nu andere Europese landen zoetjesaan ook overgeschakeld zijn. Wat rest is een blijvend concurrentienadeel ten opzichte van de wereld buiten de EU. De eierindustrie blijft doodleuk kooieieren gebruiken die daar geproduceerd worden. Een wrange situatie waar geen ondernemer tegenop kan.

 

Vorige week verscheen de jaarlijkse vooruitblik op de agrarische prijsontwikkeling van de FAO en de OESO. De tendens is neerwaarts. De vette jaren (altijd pas achteraf zo betiteld) lijken voorbij. De voedselproductie kan de wereldwijde groei in de vraag bijbenen. Wat het betekent als de productie structureel groter is dan de vraag, toont de legpluimveehouderij.

door JOHAN OPPEWAL 18 jul 2014

 

Johan Oppewal

Functie: Chef redactie van Boerderij Vandaag 

 
 

Inloggen op de ledenportal