Pluimveeweb: NVP: ‘Slacht 10 procent van de Nederlandse leghennen’

25-07-2014

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) roept alle Nederlandse leghennenhouders op om 10 procent van hun hennen te laten slachten. Op die manier daalt het aanbod van eieren en dat moet tot hogere eierprijzen leiden, meldt de NVP in haar nieuwsbrief.

Een cruciale voorwaarde is wel dat iedere leghennenhouder dit doet, anders gaat het niet werken. Wetende dat bijna niemand dit gaat doen, is het weer een loze kreet, schrijft de NVP. 

De slechte periode met lage eierprijzen is nu, in vergelijking met het verleden wel extreem lang en de vooruitzichten en signalen van opzetten van jonge hennen geven op redelijk korte termijn geen soelaas. 

Teveel hennen in EU
Er zullen nog steeds 5 tot 10 miljoen leghennen teveel zijn in de Europese Unie en de invoer van eieren van buiten de EU blijft gewoon doorgaan. Zolang er nog zo’n onbalans is, zal de eierprijs niet echt omhoog gaan, schetst de NVP.

Dus de korte termijn, tot 2015, geeft geen rooskleurig beeld in de productie van eieren. In heel 2014 is er teveel aanbod van eieren dus de kans dat de eierprijzen stijgen, is minimaal. Het wordt een kwestie van een lange adem om het vol te houden. 

Grote gevolgen
Veel keuzes en beslissingen moeten nog worden overwogen door de legpluimveehouder. Keuzes maken en in de glazen bol kijken, het blijft moeilijk. Zeker met de huidige bedrijfsomvang zijn beslissingen niet eenvoudig, maar de gevolgen des te groter.

4 miljoen minder hennen
De actie is een eigen initiatief van de NVP. „Met het artikel in onze nieuwsbrief willen we een signaal afgeven en Nederlandse leghennenhouders aan het denken zetten”, zegt secretaris Jan Brok van de NVP. „Er moet een keer wat gebeuren voordat de situatie verder verslechterd en er steeds meer  leghennenhouders failliet gaan.”  

„Op dit moment is het aanbod van scharreleieren, waar alleen vraag naar is in Nederland en Duitsland, te groot.  Als de actie slaagt zijn er straks 4 miljoen minder leghenenn in Nederland. In plaats van een verlies, heeft een leghennenhouder straks 10 procent minder winst”, schetst Brok de verwachtingen. „Een tekort van 2 procent betekent vaak dat de eierprijs 20 procent stijgt”, beweert de NVP secretaris. Hij hoopt dan ook dat alle leghennenhouders solidair zijn en meedoen aan de actie omdat het uiteindelijk beter is voor alle leghennenhouders. 

Europese actie  
Hij beseft dat het beter zou zijn in heel Europa een dergelijke actie op te zetten. „Maar het is heel lastig om zoiets op poten te zetten”, vertelt Brok. De NVP heeft ook geen contact gezocht met de belangenbehartigers van bijvoorbeeld Duitse en Belgische leghennenhouders om samen de actie te starten. 

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal