Pluimveeweb: Mycoplasma synoviae vaccinatie kan infectie niet altijd voorkomen

28-07-2014

maandag 28 juli 2014

Een mycoplasma synoviae (M.s.) vaccinatie kan een infectie niet altijd voorkomen. Dit blijkt uit resultaten op pluimveebedrijven en uit onderzoek, meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) op haar website. Het is wel aangetoond dat M.s. vaccinatie kan bijdragen tot het verminderen of voorkomen van ziekteproblemen.

M.s. is vaak in een kip aanwezig zonder dat de kiem aanleiding geeft tot ziekteproblemen. Slechts een beperkt aantal M.s.-stammen is ziektemakend en kan laesies veroorzaken zoals luchtzakontsteking, gewrichtsontsteking en eipuntschaalafwijkingen.

Een gevaccineerd koppel dat M.s.-besmet raakt, kan een risico zijn voor besmetting van andere (vrije) bedrijven. Het is bekend dat M.s. overgedragen kan worden van moederdieren op nakomelingen.

32 procent besmet
Recente monitoringsgegevens (2e kwartaal 2014) laten zien dat 32 procent (20/62) van M.s.-gevaccineerde vleesvermeerderingskoppels tevens besmet zijn met een M.s.-veldinfectie. Het is onbekend in hoeverre M.s.-vaccinatie de overdracht van moederdieren op nakomelingen (bijvoorbeeld van vleesvermeerdering naar vleeskuikens) van een M.s.-veldstam tegengaat.

Of vaccinatie bijdraagt in de vermindering van de uitscheiding van de kiem, zoals dit bekend is voor M.g., is nog onbekend voor M.s. De GD doet hier momenteel onderzoek naar. 

Spreiden vaccinatiestam
Een ander belangrijk aspect van M.s.-vaccinatie, is dat de levende M.s.-vaccinstam kan spreiden van gevaccineerde koppels naar niet-gevaccineerde koppels, zowel binnen als tussen stallen op eenzelfde bedrijf. Dit laatste komt niet overeen met de huidge aanpak van M.s. in de Nederlandse pluimveehouderij.

M.s. komt weinig voor bij de fok (vlees en leg), legvermeerderings-, opfok-leg- en kalkoenensector. Dit resultaat is bereikt zonder toepassing van vaccinatie, echter wel door het toepassen van frequente monitoring, kanalisatie binnen de hele keten (inclusief broederijen), strikte hantering van hygiënemaatregelen en het vrijwillig slachten van M.s.-besmette reproductiekoppels.

Tekst:Tom Schotman & Gezondheidsdienst voor Dieren

 
 

Inloggen op de ledenportal