Boerderij: Dierenarts: niet ruimen om furazolidon

31-07-2014

ALGEMEEN

Diever – Dierenarts Jan Glas is fel tegen de ruimingen van kalveren die veevoer hebben gehad met het verboden antibioticum furazolidon. "Het is belachelijk dat er waardevol voedsel wordt vernietigd, terwijl elders in de wereld honger wordt geleden. De kalveren zijn gezond en ook het Bureau Risicobeoordeling van de NVWA zegt dat het risico verwaarloosbaar klein is", aldus Glas.

Het bedrijf van een van de kalverhouders die hij begeleidt, dreigt geruimd te worden. De dierenarts wijst erop dat in het risico-onderzoek staat dat mensen die gedurende 21 dagen zijn blootgesteld aan 200 milligram furazolidon per dag niet heeft geleid tot schadelijke effecten. Consumenten zijn bij het vlees van de dieren tot maximaal 8 microgram per dag blootgesteld. "Bureau Risicobeoordeling oordeelt dat de situatie dus niet heeft geleid tot gezondheidsschade", aldus Glas.

Glas vindt dat de Nederlandse regels zijn doorgeslagen. Hij heeft in het verleden regelmatig furazolidon voorgeschreven aan kalveren, voordat het middel in de jaren negentig verboden werd. "Naar mijn weten is er nooit iemand ziek van geworden. Zolang je de wachttijd voor antibioticum aanhoudt is er niets aan de hand", vindt Glas. Hij pleit ervoor om de dieren niet te ruimen, maar te wachten zodat het antibioticum wordt afgebroken door de dieren. "Al houd je de dubbele wachttijd aan, dan zijn de dieren het in ieder geval kwijt."

Glas vindt het schandalig dat de dieren nu vernietigd moeten worden. "Het is onteigening van gezonde dieren, waarbij de veehouder ook nog met de schulden blijft zitten. Het doet me denken aan de vorderingen in de oorlog. Als het nu gaat om een vreselijk gevaarlijke stof of als er opzet in het spel is, dan zou je het nog kunnen begrijpen. Maar dat is niet aan de orde. Het zat zonder dat iemand het wist in GMP-gecertificeerd voer."

Glas heeft grote twijfels bij de wetenschappelijke onderbouwing van de nul-norm voor de stof. Hoogleraar toxicologie Johanna Fink-Gremmels van de Faculteit Diergeneeskunde zegt in Nieuwe Oogst ook dat het zonde is om de dieren te ruimen, omdat het risico voor de volksgezondheid verwaarloosbaar is. Er is volgens Fink nooit goed onderzocht of de veronderstelling dat de furazolidon wordt omgezet tot kankerverwekkende stoffen is ook echt van betekenis is. Bij mensen wordt het middel nog wel gebruikt.

door MARISKA VERMAAS 31 jul 2014

 
 

Inloggen op de ledenportal