Pluimveeweb: LTO: Gevolgen boycot Rusland samen opvangen

07-08-2014

LTO Nederland roept het kabinet en de Europese Commissie op om de gevolgen van de Russische handelsboycot voor boeren en tuinders op te vangen.

De boycot heeft, volgens LTO voorzitter Albert Jan Maat, grote gevolgen voor de land- en tuinbouw in Europa en dus ook voor Nederland.

„Nederland is de op één na grootste exporteur van land- en tuinbouwproducten ter wereld. Rusland is een belangrijke afnemer”, stelt Maat in een persbericht van de landbouworganisatie.

LTO steunt het beleid van de Nederlandse overheid en benadrukt dat dezelfde overheid ook consequent moet zijn in het opvangen van de gevolgen van dit beleid.

Gevolgen voor afzet en prijzen

Vanwege de omvang van de export zullen de gevolgen groot zijn voor de land- en tuinbouwsector. “Dat moeten we niet onderschatten”, zeg Maat. “De boycot heeft niet alleen consequenties voor de afzet van producten, maar ook de prijzen op de Europese markt. We gaan er van uit dat die dalen als gevolg van overschotten. Vanuit deze overweging deed LTO vorige week al een oproep aan het kabinet voor het nemen van crisismaatregelen. We denken dan aan het uit de markt nemen van producten of het tijdelijk opslaan ervan. Daar kan de Europese Unie ook een rol in spelen.”

Exportcijfers

De totale export van de land- en tuinbouwsector bedroeg volgens het CBS in 2013 78 miljard euro per jaar. Het grootste gedeelte hiervan is de export van groenten en fruit, gevolgd door bloemen en planten. Daarna volgen vlees en zuivel.

De export naar Rusland bedraagt 1,5 miljard euro per jaar.

Tekst:Joyce Cornelissen & LTO Nederland

 
 

Inloggen op de ledenportal