Pluimveeweb: Graanprijzen blijven dalen

04-08-2014

Opnieuw daalden de afgelopen week de graanprijzen. De vraag is dan ook waar de bodem ligt. Op de fysieke markt zijn de tarwenoteringen lager dan die van gerst en maïs, iets wat maar zelden voor komt.

Voor de periode september – december daalden de tarwenoteringen de afgelopen week met 7 en die van gerst met 6 euro/ton. Maïs voor directe levering daalde met 2 euro/ton en de prijzen voor de nieuwe oogst (vanaf oktober) bleven gelijk. Op www.akkerwijzer.nl/graan/tarwe staan actuele tarwe- en gerstnoteringen in Nederland en het buitenland.

Uitstekende verwachtingen

In Europa zijn de verwachtingen voor de tarweoogst nog steeds uitstekend, meldt Agrifirm in zijn wekelijkse update. Maar door de hevige neerslag in Zuidoost Europa, Frankrijk en Duitsland zorgt kwaliteitsverlies ervoor dat er minder maaltarwe voor de humane consumptie en meer voertarwe beschikbaar zal zijn.

Dit is terug te zien in de noteringen waarbij de noteringen voor maaltarwe stijgen en die van voertarwe en voergerst fors dalen. Ook de maïsnoteringen staan onder druk door de goede oogstverwachtingen en de ruime beschikbaarheid van voertarwe. Voertarwe is veel minder geschikt voor export en de prima tarweoogst van dit jaar zal dus voor een groot deel belanden in de voerbak.

Gerst exporteren

Eind september gaat de maïsoogst van start in Europa. Met een verwachte oogst van 80 miljoen ton zal ook deze maïs vooral voor diervoeder gebruikt gaan worden. Grote concurrentie dus tussen het aanbod van voergranen wat uiteraard de prijzen onder druk zet. Gerst lijkt deze dans wat te ontspringen. Veel van de geoogste gerst in Europa is van goede kwaliteit en men verwacht een aanzienlijk deel te kunnen exporteren.

De graanoogst in Nederland verloopt voorspoedig door de goede weersomstandigheden al zorgde regen lokaal voor oponthoud. Als het weer goed blijft wordt de oogst volgende week afgerond. De opbrengsten zijn over het algemeen goed met lage vochtgehalten en goede hectolitergewichten. Voor de voergranen blijft de verwachting overeind staan van dalende prijzen. De opbrengsten (verwachtingen) zijn prima, de oogst verloop voorspoedig en het aanbod is groot.

Marktinfo soja en raap

De sojamarkt kende deze week een vaste ondertoon waarbij de termijnnoteringen niet veel van hun plaats kwamen. De fysieke beschikbaarheid blijft krap tot aan het beschikbaar komen van de nieuwe oogst in oktober.

In de VS wordt rekening gehouden met een latere oogst zodat er bij de aansluiting van de oude naar de nieuwe oogst krapte kan ontstaan. De opleving van de sojanoteringen lijkt van relatief korte duur. Met het beschikbaar komen van de nieuwe oogst in de VS wordt het aanbod ruimer en kunnen de prijzen gaan dalen. Dit duurt echter nog een paar maanden. Het gewas staat er overigens prima bij en de (opbrengst)verwachtingen zijn hoog gespannen.

Soja en raapnoteringen

Op de fysieke markt stegen de sojanoteringen voor directe levering met 6 euro/ton, vooral veroorzaakt door de zwakke euro. De raapnoteringen daalden met 3 euro/ton. Voor de levering op termijn stegen zowel de sojanoteringen als die van raap met 4 euro/ton. Vorige week plaatste Pluimveweb.nl actuele prijzen van enkelvoudige grondstoffen.

Koers euro/dollar

De euro werd deze week opnieuw zwakker ten opzichte van de dollar. Op vrijdag 1 augustus noteerde de koers 1,3399 tegen 1,3452 de week ervoor, wat 0,0053 lager is.

Tekst:Tom Schotman & Agrifirm

 
 

Inloggen op de ledenportal