Pluimveeweb: Aanwezigheid ESC vormende bacteriƫn op legbedrijven niet gevaarlijk

06-08-2014

Net als in de vleessector zijn ook in de legsector de Extended spectrum cephalosporinen (ESC) en ESC vormende bacteriën aanwezig. De ESC bacteriën zijn wijdverspreid aanwezig op de legbedrijven. Tussen de diverse huisvestingssystemen zijn geen opvallende verschillen in het aanwezig zijn van deze bacteriën. Deze resultaten zijn op zich niet verontrustend omdat het risico van overdracht via het ei klein is.

Dat blijkt uit onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in samenwerking met het Centraal Veterinair Instituut (CVI) in Lelystad op verzoek van het PPE. De GD onderzocht de aanwezigheid van deze ESC bacteriën in legkoppels omdat tot een effectieve aanpak in de gehele pluimveehouderij te komen.

De resultaten maken duidelijk dat wanneer we, vanwege humane risico’s, sectorbreed de aanwezigheid van ESC bacteriën willen gaan terugdringen ook de legsector meegenomen moet worden. De vraag hoe bedrijven en dieren besmet raken en hoe men een bedrijf tijdens de leegstand ESC vrij kan krijgen, komt dan ook voor de legsector aan de orde.

Gevaar voor mensen
ESC bacteriën kunnen mogelijk gevaarlijk zijn voor mensen. Wanneer de ESC bacterie in de urinewegen of in het bloed bij de mens voorkomt is sprake van een ziekte die, juist doordat het enzym antibiotica kan afbreken, moeilijk te bestrijden is. Vaak moet de patiënt worden opgenomen in het ziekenhuis, om daar geïsoleerd op een kamer te worden behandeld met een zogeheten ‘laatste redmiddelantibioticum’.


Lees meer hierover in het artikel uit GD Pluimvee 56, Juli 2014, over ESC-vormende bacteriën op legbedrijven.

Tekst:Tom Schotman & Gezondheidsdienst voor Dieren

 
 

Inloggen op de ledenportal