Gezondheidsdienst voor Dieren: ESC-vormende bacterien op legbedrijven

07-08-2014

Op verzoek van het PPE heeft de GD, in samenwerking met het Centraal Veterinair Instituut (CVI) in Lelystad, onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van Extended spectrum cephalosporinen (ESC) vormende bacteriën in legkoppels. Niet omdat hiervan het grootste gevaar te verwachten valt, maar vanwege het belang voor een effectieve aanpak in de gehele pluimveesector.

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat ook in de legsector de aanwezigheid van ESC ESCvormende bacteriën wijdverspreid is en dat tussen de verschillende huisvestingssystemen geen opvallende verschillen in prevalentie aanwezig zijn. Op zich zijn de resultaten niet verontrustend omdat het risico van overdracht via het ei klein is.

Maar ze maken wel duidelijk dat wanneer we, vanwege de beschreven humane risico’s, sectorbreed de aanwezigheid van ESC-bacteriën willen gaan terugdringen ook de legsector meegenomen moet worden. De vraag hoe bedrijven en dieren besmet raken en hoe men een bedrijf tijdens de leegstand ESC-vrij kan krijgen, komt dan ook voor deze sector aan de orde.

Lees hier het artikel uit GD Pluimvee 56, Juli 2014, over ESC-vormende bacteriën op legbedrijven

Aantal met ESC geïnfecteerde bedrijven en het percentage besmette bedrijven per huisvestingstype

 
 

Inloggen op de ledenportal