Pluimveeweb: ‘Productiestop veehouderij vanwege Russische boycot’

17-08-2014

zondag 17 augustus 2014

Wakker Dier vraagt staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken om een productiestop in te lassen voor vlees en zuivel ten grootte van de productie voor de Russische markt.

Met deze maatregel wordt voorkomen dat er onnodig dieren worden geboren, die later gedood worden omdat er geen afzet voor het vlees, de melk of de eieren is. Het ‘doordraaien’ van voedsel is absurd, vindt de organisatie. Zeker in het Europees jaar tegen voedselverspilling, meldt Wakker Dier. 

Voor dierlijke producten is dit niet acceptabel, vindt Wakker Dier. De organisatie vraagt daarom om een apart beleid voor de veehouderij. Rusland heeft laten weten dat de boycot minimaal een jaar gaat duren. Nederland exporteerde in 2013 voor 350 miljoen euro aan vlees en zuivel aan naar Rusland. Voor deze productie zijn veel dieren nodig. 

Als deze productie ongemoeid verder gaat, dreigen deze dieren en hun producten of doorgedraaid te worden, of op de Nederlandse markt te belanden waardoor de al veel te lage vleesprijzen nog verder omlaag gaan. Dit gaat ten koste van boer en de dieren, denkt Wakker Dier. 

Afspraken agrarische sector
De organisatie wil dat staatssecretaris Dijksma afspraken maakt met de agrarische sector voor een directe productiebeperking ten grootte van de Russische export. 

Wakker Dier vroeg Dijksma ook om zich op 14 augustus tijdens overleg in Brussel met haar Europese collega’s over het Russische importverbod sterk te maken voor een productiebeperking in de veehouderij ook in andere Europese lidstaten. 

Zo wordt voorkomen dat ook in andere EU-landen dierlijke producten worden vernietigd, of dat het overschot aan vlees de verduurzaming van de veehouderij schaadt.

Tekst:Tom Schotman & Wakker Dier

 
 

Inloggen op de ledenportal