Pluimveeweb: Een ei gezond of ongezond? 5 feiten op een rij

17-08-2014

zondag 17 augustus 2014

aangepast: maandag 18 augustus 2014
„Eet regelmatig een ei” adviseert voedingsdeskundige Vera Wisse. Zij is gespecialiseerd in sportvoeding, overgewicht en eetstoornissen. Ze noemt vijf redenen om juist wel (dagelijks) een eitje te eten.

Eieren hadden en hebben nog steeds een slechte naam. Immers, lange tijd heeft het idee geheerst dat eieren slecht zouden zijn voor je cholesterolgehalte; en dus zou kunnen bijdragen aan het ontstaan van hart en vaatziekten. Maar is dat wel zo? Voedingsdeskundige Wisse noemt op Gezondtotaal.nl vijf redenen om juist wel (dagelijks) een eitje te eten.

Snel verzadigd gevoel
Eieren hebben een hoge verzadigingswaarde. Met relatief weinig kilocalorieën – één gekookt eitje bevat slechts 80 kcal – heb je voor langere tijd een verzadigd gevoel. Dit komt met name door het hoge eiwitgehalte.

Eiwitten verblijven lang in de maag wat natuurlijk gunstig is. Je krijgt immers minder snel weer trek. Een eitje is dus heel geschikt als tussendoortje; maar ook als start van de dag.

In dooier zit vitamine D
Eieren zijn rijk aan vitamine D. Vitamine D is een vitamine die het lichaam via de huid zelf aan kan maken onder invloed van zonlicht. Echter, van half april tot half september is de zonkracht in Nederland te laag om vitamine D aan te kunnen maken. Vitamine D zit maar beperkt in onze voeding.

Vette vis, margarine, halvarine en boter bevatten enigszins vitamine D. Regelmatig een eitje eten, zeker in de wintermaanden, kan bijdragen aan een goede vitamine D status. Vitamine D is onder andere nodig voor de hersenfunctie, botopbouw en spierherstel na het sporten. Vitamine D zit uitsluitend in de dooier. Gooi deze dus niet weg!

Ei verhoogt cholesterol niet
Eieren verhogen het cholesterol gehalte niet! Ze bevatten juist essentiële vetzuren die het lichaam nodig heeft. Deze zitten vooral in de dooier. De dooier bevat ook cholesterol. De verhoging van het cholesterol in het bloed is echter maar van tijdelijke aard.

Immers, het cholesterol uit de voeding doet niets met het proces van aanmaak van cholesterol in het lichaam. De aanmaak van cholesterol – en dus een verhoogd cholesterol gehalte in het bloed – wordt uitsluitend verstoord door een overmaat aan verzadigde vetten en suikers.

Vervanger van vlees
Eieren zijn een prima vervanger voor een dag zonder vlees. Hoewel het niet verstandig is om dagelijks eieren te gebruiken als vleesvervanger – ze bevatten namelijk aanzienlijk minder ijzer – kunnen ze prima dienen als vervanging van een stukje vlees of vis.

Eieren bevatten net als vlees alle aminozuren (de bouwsteentjes van eiwitten) die ons lichaam nodig heeft. Daarnaast bevatten ze ook vitamine B12; deze vitamine komt alleen in dierlijke producten voor. Dit in tegenstelling tot andere vleesvervangers zoals tofu of tempeh.

Oneindig variëren
Eieren zijn lekker en je kunt er eindeloos mee variëren. Denk eens aan een omeletje met roergebakken groente als avondmaaltijd; een gemengde salade met een gekookt eitje als lunch; of scrambled eggs op een volkoren boterham als ontbijt.

Tekst:Tom Schotman & Vera Wisse
Beeld:Ellen Meinen

 
 

Inloggen op de ledenportal