Pluimveeweb: MRSA bacteriƫn niet alleen afkomstig van veehouderij

26-08-2014

dinsdag 26 augustus 2014
MRSA bacteriën zijn niet alleen afkomstig van de veehouderij. Dat blijkt uit Duits onderzoek.

Tot voor kort dachten critici dat MRSA afkomstig was uit de veehouderij. Naar andere oorzaken keken zij daarom ook niet. Prof Martin Aepfelbacher van het Universitair Ziekenhuis Hamburg-Eppendorf dacht ook lang dat het gebruik van antibiotica in de veehouderij leidde tot de vorming van resistente kiemen. 

Maar toen hij en zijn team kiemen vergeleken van kip met darmkiemen van ziekenhuispatiënten, toonde dit aan dat de ziekteverwekkers niet identiek waren, meldt de Duitse website topagrar.

Andere besmettingsbronnen
„Het is niet zo simpel te stellen dat we kunnen zeggen: De mens eet kip en krijgt daardoor resistente ziekteverwekkers binnen, die brengt hij zo naar het ziekenhuis die daar voor een ziekte zorgen.” De mens wordt volgens Aepfelbacher ergens in zijn omgeving besmet. 

Nieuwe Duitse studies tonen aan dat de multiresistente kiemen, zoals MRSA buiten ziekenhuizen bijvoorbeeld verschijnen in afvalwater van het ziekenhuis. En in de riolen worden ze geabsorbeerd door ratten, zoals report München toont.

Infecties
In het verleden werden altijd de hygiëne in ziekenhuizen en het hoge gebruik van antibiotica bij mensen en in de intensieve veehouderij als veroorzaker genoemd. Elk jaar sterven er duizenden mensen in Duitsland als gevolg van infecties veroorzaakt door multiresistente kiemen, zoals MRSA. Daarom besteedde het Duitse TV programma report München er aandacht aan. 

Het uitgebreide artikel is te lezen op de Duitse website topagrar

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal